PROTESTNIH AKADEMSKIH

Oddaja
31. 5. 2017 - 14.00

Sindikat vzgoje, izobraževanja in kulture Slovenije ali krajše SVIZ ponovno sklicuje protest zaradi predloga vlade na pogajanjih za odpravo anomalij v javnem sektorju. Predlog zaradi enostranskosti in nepravičnosti ogroža uspešen zaključek pogajanj. Za SVIZ je ključnega pomena, da se sklene dogovor o odpravi anomalij pri vrednotenju najslabše plačanih delavk in delavcev, ki so v vseh delih javnega sektorja. Na glavnem odboru sindikata so nezadovoljni, saj predlog za odpravo anomalij izrazito selektivno zvišuje plače zaposlenim z univerzitetno izobrazbo, za nižje izobražene pa ne poskrbi, česar ni mogoče razumeti kot odpravo anomalij. Konfederacija sindikatov javnega sektorja je pred časom sklenila, da bi se anomalije v plačnem sistemu odpravljale najprej za zaposlene do 26. plačnega razreda, saj ti živijo najtežje. Ker po navedbah SVIZ-a razvoj dogodkov na pogajanjih ogroža uresničitev zahtev po izboljšanju plač, hišnikov, kuharjev, peric, tajnikov in računovodij v skupini J ter pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic in vzgojiteljev, bo SVIZ to zahtevo podkrepil z organizacijo ponovnega protestnega shoda pred vlado. Točen datum protesta še ni znan. Spregovorili smo z glavnim tajnikom SVIZ-a Branimirjem Štrukljem:

 

IZJAVA

 

Komisija za ženske v znanosti je pozvala k zamenjavi članov odpravnega odbora Univerze v Ljubljani. V upravni odbor so bili izbrani samo moški, zato Komisija za ženske v znanosti z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport zahteva menjavo članov. V takšni zasedbi namreč niso bili upoštevani zakon enakih možnostih ter uredbe o kriterijih za upoštevanje uravnotežene zastopanosti spolov. Komisija pričakuje, da bodo na visoke položaje in položaje, kjer je zastopanost žensk manjša, prednostno izbrane ženske predstavnice. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Maja Makovec Brenčič, je pojasnjevala, da si je ministrstvo prizadevalo, da bi bile med tri člane upravnega odbora, kolikor jih lahko imenuje vlada, imenovane tudi članice, vendar pri iskanju kandidatk ni bilo uspešno. Kot je še dejala, se zavzema za imenovanje ženskih kandidatk na takšne funkcije in si obenem tudi želi, da bi bile ženske v večji meri pripravljene prevzemati različne funkcije.

 

V Indiji, natančneje v Kargilu, so v četrtek, 25. maja, protestirale študentke iz Vladne visoke šole za ženske ali krajše GGHSS. Razlog za protest tiči v neznosnih razmerah, v katerih so študentke primorane študirati. Tako so na protestu zahtevale, da jim vodstvo njihove šole zagotovi ustrezne sanitarije, pitno vodo, laboratorije in knjižnico. Protest so uprizorile kar na cestah mesta in dobre tri ure ovirale promet, vodstvu njihove visoke šole pa dale jasno vedeti, da bodo protestirale tako dolgo, dokler njihove zahteve ne bodo izpolnjene. Na koncu je protest le obrodil sadove, saj so iz vodstva sporočili, da bodo vse zahteve izpolnili že naslednji dan. Študentke, ki so lahko upravičeno skeptične do tega odgovora, so sicer protest prekinile, vendar odločno zatrdile, da bodo, če se zahteve ne izpolnijo v roku enega tedna, ponovno napolnile ulice.

Študentje zgodovine na Univerzi v Oxfordu bodo po novih spremembah v kurikulumu pri enem od predmetov pisali test, ki predpisano ne bo vseboval britanske in evropske zgodovine. Tako bodo po novem vključena tudi številna dela in pogledi avtorjev, kot sta Martin Luter King in Mahatma Gandhi. Številni poznavalci predvidevajo, da so se za takšno potezo na univerzi odločili zato, ker so bili deležni številnih očitkov, da imajo v svojem učnem načrtu prevelik poudarek na zgodovini belcev v Britaniji. Prav tako naj bi bile spremembe v kurikulumu posledica preteklih študentskih kampanj, kot sta denimo kampanji “Rhodes must fall” ter “Why is my curriculum white?”. V vodstvu univerze tovrstne špekulacije sicer zanikajo in pravijo, da so spremembe v kurikulumu sprejeli povsem neodvisno od preteklega dogajanja.

 

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Danes ob 18.00 uri se na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani začne projekcija filma Without home, ki ga je posnel Samer Arkawi. Projekciji filma sledi pogovor z gosti Matevžem Krivicem, Sarah Lunaček Brumen, Primožem Šterbencem, Ireno Jovevo in Miho Blažičem.

 

Danes ob 21.30 bo v prostorih Tovarne Rog, v Second home,  potekal Kino international s projekcijo filma Battle for Algiers. Film je francosko-arabski, predvajali ga bodo z angleškimi podnapisi.

 

Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani vabijo na Javno tribuno, kjer se bo predstavil kandidat za novega dekana fakultete, predavatelj Roman Kuhar. Tribuna bo potekala v torek, 6.junija, ob 10-ih dopoldne v predavalnici 233.

 

Prav tako v torek, 6. junija, pa bo v Trubarjevi hiši literature svoj prvenec predstavil Tibor Rutar. O knjigi z naslovom Sodobni zagovor historičnega materializma se bosta z avtorjem pogovarjala pisec spremne besede Aljoša Slameršak in Marko Ribać, raziskovalec na Mirovnem inštitutu ter urednik pri reviji Družboslovne razprave. Vabljeni v njuno družbo ob 18. uri.

 

Na proteste je vedno pripravljen Tine.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.