ROMARSKIH AKADEMSKIH 15

Aktualno-politična novica

Tokrat začenjamo v Španiji. Niti 24 ur ni minilo od dneva žena, ko se je na eni izmed madridskih univerz življenje vrnilo v ustaljene tirnice. V noči s prejšnje srede na četrtek so štirje neznanci napadli igralke dekliške rugby ekipe omenjene univerze. Z odprtimi hlačami so jim kazali svoje organe in ob verbalnih žaljivkah simulirali spolne akte. Nekatere študentke se z udarci celo fizično napadli, ostalim pa grozili s podobnim. Prav tako so pretepli moškega, ki se je nahajal v družbi deklet in skušal ukrepati proti nasilju, storilci pa naj bi vzklikali tudi neonacistične slogane. Policija osumljence še išče, so se pa na incident že odzvali v španskem študentskem sindikatu, kjer so opozorili, da ne gre za izoliran primer in da morata tako vodstvo univerze kot države narediti več proti nasilju nad ženskami. Vodstvo univerze so tudi pozvali, naj storilce, ko bodo znani, nemudoma izključi z univerze, saj se sodni proces zna zavleči v dolge mesece, na koncu pa bodo storilci nemara odkorakali brez večjih posledic.

 

Selimo se v ZDA, kjer študentje na kalifornijski univerzi Davis zahtevajo odstop rektorice Linde P.B. Katehi. Rektorica je v svojem delovanju na univerzi že večkrat požela plazove kritik zaradi incidentov, kot je uporaba solzivca nad miroljubno protestirajočimi študenti in podobno. Tokrat pa je študente na ulice pognala informacija, da je rektorica zaslužila astronomske zaslužke s sodelovanjem z založniškimi agencijami, ki študentom prodajajo predrage učbenike za študij. Protest se je začel v petek, ko se je okoli 50 študentov podalo na shod proti administrativni stavbi, nato pa je dodatnih 35 z željo po konfrontaciji z rektorico v stavbo tudi vstopilo. Ker rektorice tam ni bilo, so zasedli njeno pisarno, kjer ostajajo še danes. Tokrat na srečo ni bil uporabljen solzivec, nekateri zaposleni na univerzi pa so študente celo podprli in jim tudi prinašali hrano. Skupaj zahtevajo odstop rektorice, vodstvo univerze pa je zasedbenikom že zagrozilo z ustreznimi sankcijami v primeru, da stavbe ne zapustijo.

 

Po seriji obtožb in javnih pisem z vseh strani pa je prostor za dialog odprl tudi rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar, ki je sklical zbor zaposlenih na rektoratu. Tega se je po poročanju STA-ja udeležila večina od skupno 112-ih zaposlenih na rektoratu univerze, imenovana pa je bila posebna neodvisna skupina, ki naj bi v prihodnje preverila pritožbe delavce na mariborski univerzi.
 

Mestna občina Ljubljana pa se je odločila priskočiti na pomoč brezposelni mladini. Tako so danes predstavili  projekt Kul služba, pri katerem bo 60 občank in občanov, mlajših od 29 let, sodelovalo na usposabljanjih v zavodu Cene Štupar, 26-im pa se obljublja zaposlitev v enem izmed mestnih javnih zavodov ali podjetij. Seveda le za tri mesece. Kul župan, kul služba.
 

Frančiškani bodo danes po večerni maši v cerkvi na Tromostovju ob 20.30 pripravili tradicionalni študentski križev pot na Rožnik. Po maši bodo skupaj krenili do lurške kapelice pri gostilni Čad, kjer bodo začeli križev pot, ki ga bodo sklenili v cerkvi na Rožniku s kratkim nagovorom, petjem in tradicionalnim lomljenjem kruha s soljo. Postaje križevega pota, ki jih pripravljajo različne študentske skupine, študenti različnih fakultet in študentskih domov, sledijo temi poslanice papeža Frančiška za postni čas, ki govori o tem, kako v križanem Jezusu Bog izraža željo, da se približa grešnikom, ne glede na to, kako daleč so zatavali.

Za petje bo poskrbel zbor Mladost Pesem Prijateljstvo. Tako bodo skupaj vstopili v pripravo na veliko noč, ki je največji in najpomembnejši praznik večjega dela kristjanov.
 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Fundacija Študentski tolar je za študente, ki zaključujejo svoj študij, pripravila poziv »S Tolarjem do diplome«. Z njim želi pomagati tistim študentom, ki si lektoriranje in tiskanje diplomskih oziroma magistrskih nalog težko privoščijo, hkrati pa študentom za pomoč pri izdelavi del in zaključku študija ponuja tudi nekatere subvencionirane tečaje. Več informacij najdete na spletni strani svetovalnice.
 

V sklopu javne razprave o novem predlogu Zakona o visokem šolstvu se je akademska in študentska javnost angažirala in za danes pripravila dve okrogli mizi na to temo. Prva z naslovom “Univerza v 21. stoletju” pravkar poteka v prostorih Filozofske fakultete Maribor, druga z naslovom “Tegobe pozne univerze in kaj prinaša novela ZVIS” pa se prične ob 16. uri v prostorih Fakultete za humanistične študije v Kopru. Uvodnim nagovorom gostov bo sledila odprta diskusija.
 

Jutri prav tako v Kopru poteka okrogla miza z naslovom Begunci: humanitarna in vojaška paradigma. Na omizju, ki se prične ob 19. Uri v dvorani Armerija na Titovem trgu, bodo sodelovali Sandra Bašič - Hrvatin, Primož Šterbenc, Frederik Klampfer, Maja Ladić in Vlasta Jalušič.
 

Pod okriljem Inštituta za delavske študije pa se lahko jutri v sklopu predavanj o produktivnosti udeležite predavanja Chrisa O’Kanea, asistenta na portlandski državni univerzi, čigar predavanje nosi naslov “Reification and the Critical Theory of Society: Production, Reproduction and Crisis." Dogodek se kot vedno prične ob 19. uri v prostorih stare mestne elektrarne.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.