STOODSTOTNO FINANCIRANIH AKADEMSKIH 15

STOODSTOTNO FINANCIRANIH AKADEMSKIH 15

Oddaja
AK15

Današnje novice začenjamo na Norveškem, natančneje na univerzi v Bergnu, ki je gostila konferenco Združenja Evropskih Univerz. Razpravljali so o tem, kako sta avtonomija in svoboda univerz povezni s trenutnimi političnimi, ekonomskimi in družbenimi izzivi Evrope. Poudarili so, da je daljše obdobje ekonomske krize vplivalo na razvoj novih tehnologij, spremenilo razmere na trgu dela in da se je zgodil pritisk na določene pomembne vrednote. Vse to naj bi vplivalo tudi na samo sposobnost izobraževalnih in raziskovalnih sektorjev. Na koncu so sklenili, da se morajo univerze še naprej močno boriti za svojo avtonomnost in svobodo, saj sta ti dve predpostavki zelo pomembna stebra za prihodnost izobraževalnih institucij.

Protestnim shodom v Srbiji še kar ni videti konca. Po zadnjih podatkih naj bi se nadaljevali še ves preostanek tedna. Množično se protestov udeležujejo tudi srbski študentje. Ti izražajo svoje nezadovoljstvo nad previsokimi šolninami, pretiranimi varčevalnimi ukrepi, ki občutno zmanjšujejo socialno varnost ter slabimi razmerami na trgu dela, kjer mladi po končanem študiju ne morejo upati na zaposlitev. Več o tem nam pove Pavle Ilić, član kolektiva Studentski pokret Novi Sad:

Izjava

Pavla Ilića smo tudi povprašali o organiziranosti in možnostih razvoja protestov:

Izjava

Nadaljujemo na Hrvaškem, kjer so včeraj študentje Filozofske fakultete v Zagrebu protestirali zaradi nezadovoljstva z zadnjimi odločitvami njihovega rektorja Damirja Borasa. Na zadnji seji fakultetnega sveta sta bila namreč izbrana dva nova člana, ki naj bi v Senatu zamenjala odpuščenega dekana Prevšića in profesorico Lasič-Lazič. Ta je od svojega položaja odstopila, vendar novih članov Boras ni želel povabiti na srečanje v svojo pisarno. Prav tako je bila na zadnji seji izvoljena nova kandidatka za prevzem funkcije dekana, ampak je Boras iz dnevnega reda izločil točko programa o potrditvi kandidatke za dekana Filozofske fakultete. Študentje dejanja rektorja označujejo kot “institucionalno nasilje” ter zahtevajo, da dekan začne upoštevati želje in izbiro fakultetnega sveta.

V Indiji so se na protestnem shodu pred kongresno hišo zbrali starši otrok iz različnih zasebnih šol. Protest so uprizorili zaradi visokih letnih šolnin, ki so po njihovem mnenju odraz tega, da šole vedno bolj prehajajo pod okrilje gospodarstva. Izrazili so tudi nezadovoljstvo nad prakso, da morajo vedno pred začetkom šolskega leta kupiti vse šolske potrebščine, saj jim takšen nakup predstavlja veliko finančno breme.

Poglejmo še kaj se dogaja na domačih tleh. Vlada je potrdila novelo zakona, s katero uresničuje ustavno odločbo o financiranju zasebnega šolstva. Deležniki pri oblikovanju novele zakona so o noveli odločali že februarja, a so odločanje zaradi neusklajenosti prekinili. Po dvomesečnem premoru so se očitno dovolj uskladili ter novelo tudi potrdili. Podporo sta izkazala oba koalicijska partnerja, z izjemo SD-ja. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je na tiskovni konferenci pojasnila, da novela prinaša stoodstotno financiranje obveznega dela javnega programa zasebnih osnovnih šol. Poudarja tudi, da s tem ne bo prišlo do izenačevanja javnih in zasebnih šol, saj še vedno ostaja pri petinosemdeset procentnem financiranju razširjenega programa.

Včeraj so na šestindvajseti seji Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino Državnega zbora Republike Slovenije obravnavali zakon o vajeništvu. Glavni namen zakona je približati poklicno izobraževanje mladih potrebam delodajalcev ter še tesneje povezati izobraževalni sistem z obrtjo in gospodarstvom. Nestrinjanje z zakonom sta izrazili tako Dijaška kot tudi Študentka organizacija Slovenije. V organizcijah poudarjajo, da na ministrstvu vajeništva ne razumejo pravilno, saj gre pri njihovih namerah za ukrep spodbujanja gospodarstva preko slabo plačanega dela dijakov. Neodobravanje zakona je izrazila tudi Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora Republike Slovenije, ki meni, da je besedilo zakona v nekaterih segmentih nerazumljivo in nedoločujoče, ter da zaradi tega ne sledi ustavnemu načelu jasnosti in določnosti predpisov.

Obe organizaciji sta že med samo razpravo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport poslali komentarje na objavljen predlog zakona. Prav tako sta svoja stališča predstavili raznim poslanskim skupinam, vendar noben od predlogov ni bil upoštevan. Predloge za spremembe odločb si lahko ogledate na spletni strani obeh organizacij.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Danes se bo ob 19. uri v Pritličju odvila Sociološka noč, ki jo organizira Sociopatija. Beseda bo tekla o protislovjih demokracije in njenih različnih interpretacijah. Več o tem nam pove Minea Rutar:

Izjava

Inštitut za delavske študije vabi v torek, 18. aprila ob 18 uri v Pritličje, na javno diskusijo v okviru cikla predavanj o nasilju. Beseda bo tekla o služenju obveznega vojaškega roka in naborništvu. Skozi levičarsko perspektivo bodo poskusili odkriti ali lahko naborništvo pomeni kaj več kot le disciplinski ukrep.

Ali bo stoodstotno financiranje javnega programa zasebnega šolstva še poglobilo neenakosti, se sprašuje vajenec Dejan.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness