Zasvojljivih 15

Oddaja
6. 11. 2019 - 14.00

Nacionalni inštitut za javno zdravje na podlagi izsledkov mednarodne raziskave HBSC - Health Behaviour in School-Aged Children oziroma Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju poroča, da se slovenske mladostnice in mladostniki manj opijajo in kadijo kot v preteklosti. V raziskavo je bilo vključenih 7449 mladostnikov in mladostnic, starih 11, 13, 15 ali 17 let. 

Raziskava je raziskovala odnos mladih do tobaka, alkohola, mamil ter spleta in digitalnih tehnologij, vprašane in vprašani pa so odgovarjali tudi na vprašanja o družinskih odnosih, doživljanju psihosomatskih simptomov, o svojem zdravju, življenjskem slogu in odnosu do šole. Rezultati so pokazali, da se je pri 15- in 17-letnikih povečalo trpinčenje med mladimi, večji pa je tudi delež mladostnikov, ki doživljajo vsaj dva psihosomatska simptoma, na primer nervozo, razdražljivost ali nespečnost. 

Vedno manj je 11- in 13-letnikov, ki imajo radi šolo, 11- in 15-letnice pa so izpostavile, da so obremenjene s šolskim delom. V raziskavah so preiskovali tudi odnos mladostnikov do spletnih platform oziroma družbenih omrežij. Petina mladostnikov, v kateri so večinoma fantje, je odgovorila, da skrivnosti in intimne občutke lažje deli prek spleta. Vsak peti 15-letnik in skoraj vsak drugi 17-letnik je že poskusil marihuano, kokain pa so poskusili 4 odstotki slovenskih 17-letnikov.

November je sicer mesec preventive, 11. november pa svetovni dan boja proti odvisnosti. Zveza slovenskih društev za boj proti raku si v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo s programom »Vzgoja za nekajenje« za osnovnošolce od 6. do 8. razreda že več kot 20 let prizadeva, da bi se med njimi zmanjšalo število novih kadilcev in kadilk.

V ta namen je tudi letos pripravila gradivo, ki bo v pomoč učiteljem in učiteljicam pri vodenju ur, usmerjenih v vzgojo mladih za nekajenje in v zdrav življenjski slog nasploh. Vsakemu učencu in učenki pa je namenjena zgibanka z naslovom »Življenje je lepo – skrbim za svoje zdravje«, ki vsebuje kratek anketni vprašalnik.

Vprašalnike lahko učiteljice vrnejo po pošti Zvezi slovenskih društev za boj proti raku do 20. decembra, izžrebanci, podpisniki slovesne obljube, da v tem šolskem letu ne bodo začeli kaditi, pa bodo v mesecu maju šli na izlet v Gardaland.

V Washingtonu je na sedežu Ameriške vesoljske agencije (NASA) na nastopu pred aktualnimi sodniki Meddržavnega sodišča v Haagu ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, ki jo sestavljajo študentski tekmovalki Katja Grünfeld in Iva Ramuš Cvetkovič, študent Rok Kljajič kot coach in mentorica, izredna profesorica doktorica Vasilka Sancin, osvojila 1. mesto v svetovnem finalu mednarodnega tekmovanja Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition.

Tekmovanje je potekalo v sklopu 70. Mednarodnega astronavtičnega kongresa in je zamišljeno kot simulacija postopka pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. Sestavljeno je iz pisnega in ustnega dela, ekipe pa morajo zagovarjati hipotetična primera enkrat tožeče in drugič tožene stranke. 

Še nekaj novic iz tujine, tokrat iz Velike Britanije. Združenje univerz in kolidžev je napovedalo 8-dnevno stavko po celi Veliki Britaniji, ki naj bi se začela 25. novembra, vzpodbudili pa so jo množični protesti učiteljic in drugih pedagoških delavcev v ZDA. Kot v Ameriki se tudi Britanci soočajo z nizkimi plačami učiteljev ter slabimi delovnimi pogoji in statusom izobraževalnega sistema. Že februarja 2018 je okoli 40.000 članov združenja protestiralo s podobnimi razlogi. 

S šolskim sistemom pa so v Veliki Britaniji nezadovoljni tudi starši otrok, ki jim zdravstveni in šolski postopki ne zagotavljajo prilagojenega programa za motnje, kot so avtizem, motnje pozornosti ali hiperaktivnost. Tovrstne motnje so zaradi zmanjšanega financiranja področja specialne in rehabilitacijske pedagogike zapostavljene. Otroci naj bi zato bili prevečkrat prepoznani kot “špricarji”, saj zaradi anksioznosti pogosto izostajajo od pouka, čeprav je vzrok v neprimerni obravnavi in vsesplošni krizi mentalnega zdravja. Starši se zato pripravljajo, da bodo z odvetniki sprožili nujno potrebno preoblikovanje proračuna in dosegli ustrezno diagnosticiranje ter obravnavo v šolskem prostoru.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Univerza v Ljubljani in Slovenska matica vabita na znanstveni simpozij z naslovom 100 let Univerze v Ljubljani, ki poteka danes, 6., in jutri, 7. novembra 2019, v Zbornični dvorani na rektoratu Univerze. Govorke in govorci bodo predstavili zgodovino Univerze, njeno sodelovanje s Slovensko matico in Slovensko akademijo znanosti in umetnosti ter obdobje pred ustanovitvijo. 

Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU ter Pedagoški inštitut vabita na brezplačno usposabljanje programa “Le z drugimi smo”. V dveh dneh bodo izvedeni seminarji Medkulturni odnosi in integracija v vzgojno-izobraževalni praksi, Izzivi sodobne družbe in šola ter Ničelna toleranca do nasilja: izzivi in problemi. Usposabljanje bo potekalo 15. in 16. novembra v prostorih ZRC SAZU.

Razpis za projekt Bridge 47 – Building Global Citizenship vabi k prijavi sodelavce inovativnih in/ali eksperimentalnih projektov neprofitnih organizacij in posameznike, ki delujejo na področju globalnega učenja in inovacij v izobraževanju in ki bodo pomagali razumeti, kako olajšati transformativne spremembe skozi globalno učenje. 

Namen projekta sta mobilizacija in opolnomočenje civilne družbe za prispevek k transformaciji na poti h globalni pravičnosti in odpravi revščine skozi globalno učenje. Rok za oddajo projektnih prijav je 18. november 2019. 

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness