Dijexit

Oddaja
30. 6. 2016 - 7.30

Kot sem rekel že v čisto prvi oddaji »biti dijak ni neki stalnega«, ni neko trajno članstvo. To je prehodno, začasno obdobje, v katerem moraš obvezno izbrati, v kateri del dežele univerzija boš šel in kaj posledično boš potem, ko od tam odideš. Če na Googlu poiščemo naš najljubši pridevnik »dijaška«, se najprej pojavi pet stvari: dijaška skupnost DOS, subvencionirana mesečka, dijaški.net, izkaznica in prehrana. To so te osnovne stvari, ki opredeljujejo dijaka oziroma dijakinjo. Brez tega nisi to. Če nimaš teh zadev, kdo ti bo sploh verjel, da si res dijak, lahko bi bil kdorkoli. Tekom dveh let je Jak dijak žvečil različne aspekte dijaškosti in dijaškega življenja, morda smo kdaj celo naleteli na kakšno kost. Sedaj pa se potovanje v vaše mtke zaključuje – to je zadnja oddaja mojega dijačenja. V tej menjavi identitete se seveda ponovno sprašujem, kaj je pomenilo biti dijak in kaj prinaša oznaka študent.   

Kot vidim na teh internetnih portalih, ki so kot nekakšni študijski hororskopi, tudi za študenta oziroma študentko velja prej omenjena petorka glavnih determinant – svoj izobraževalni status še vedno izkazuješ z izkaznico, DOS se prelevi v ŠOS, dijaški.net pa zamenja spletni portal Študentarija, ki ti pomaga do diplome z zapiski, prehrano, anketami in tarokom. Če nimaš sreče v kartah, ti Študentarija tudi pomaga iskati zaposlitev.

Prvi prehod v okviru petih določiteljev dijaško-študentskega življenja pa bo zame zamenjava avtobusa. Po štirih letih gužvanja na 22ki in neuspelih pobudah zamenjave kratkega modela z zgibnim, se poslavljam od krznene gospe. Ne bom rekel, da ji prepuščam svoje mesto, ker ta odločitev ni bila nikoli zares odvisna od moje volje, kot je razvidno iz oddaje Vsi na avtobus.

Posnetek iz oddaje Vsi na avtobus!

Še večja sprememba pa se obeta v prehrani in splošni kvaliteti življenja - v študentskem kot kaže ni prostora za neproduktivno preživljanje prostega časa. Vrsto organizacij in iniciativ skrbi, da je vsak študent zdrav in opolnomočen. Primer tega je projekt Študent naj teče 2016. Imate težave s pospešenim delovanjem osteoklastnih celic? Nič več! Športna zveza Univerze v Ljubljani organizira brezplačne tekaške vadbe. Za dijake kaj takega sploh ne obstaja – edina situacija, v kateri bi lahko slišal poziv »dijak naj teče«, je odmor za malico. Poleg brezplačnih tekaških vadb, o katerih dijaštvo le sanja, je študentom in študentkam ponujen tudi širok nabor sestavljenih, celiakiji prijaznih, vegetarjanskih, invalidom dostopnih zdravih menijev. To obljublja pravo spremembo v primerjavi z dijaškim načinom prehranjevanja, v katerem, kot sem ugotavljal 2 leti nazaj, neglutenarji in invalidi nimajo šans.

Posnetek oddaje Dijaška prehrana.

Seveda pa se poleg zdravja nadgradijo tudi zabave – maturantski izlet postane Springbreak, na katerem je več tisoč mladih, seksi, neustavljivih žurerjev združenih v ekstazi. Kaj je na tem tako atraktivnega je ponovno, kot pri komiranju na Krfu, opisano v enostavčnem navdušenju: »najbolj brutalen, nor odklop v mojem lajfu«. Nadgradnjo iz dijaškega v študentsko obljublja eklektičen dnevni program, ki poleg hudih ritk bejb in tipčkov ponuja tudi klovne, divje veverice, antilope in ostale morske živali. Tako raznoliko parti publiko pa lahko pominglajo samo Umek in Mambo Kingsi. Da lahko ludi subjekt obenem ulovi srno in natakne tuno na harpuno, pa je potrebna tudi koordinirana animacija. Ali kot sem se v maturantski tip zabave potapljal v drugem jakem dijaku: »Ni tu neke spontanosti, zabava je zapovedana in to en sam tip zabave. Morš uživat. Če ne zakaj si pa pol pršu?! Nimaš tu kaj iskat če ne uživaš. Ne bit partibrejker. Ponavljaj za animatorjem: dajmo glas od sebe, roke gor, tooo... Če to ponavljaš cel teden, ti valda pride v sistem.«

Kot vidimo dijaki in dijakinje povečini niso partibrejkerji. V bistvu se radi držijo obredov in utečenih konvencij. Niso nedisciplinirani kršilci pravil, ki si privoščijo avtoritete na vsakem koraku in tacajo po urejenih zelenicah. To je mit starševskih forumov. Dijaško telo je upogljivo, krotko in boječe, vendar se včasih tudi opogumi. Ta sramežljivi upor potrjuje tudi meddijaški časopis Novi dijak, ki je izšel prejšnji teden. V njem se je letos zgodila Nova dijakinja, vendar je iz lupine pomolila le nos in je še vedno ovita v zaščitno moško platnico, čeprav je svojo dokončno podobo dobivala v Tovarni Rog. Tokrat je torej nujno, da pogledate za platnico.

Na tem mestu se zdi, da prehod iz gimnazije na faks ne bo ne vem kakšna prelomnica. Tako dijaki kot študentje so podvrženi podobnim trendom, praksam in obveznim izbiram kot so na primer zdravo življenje, hudi partiji in dijaško-študentske politične skupine, ki se preko teh zabav promovirajo. Vse to spremlja prevladujoča apolitičnost med dijaško-študentskim telesom, ki mu dol visi in ni seznanjeno s političnim dogajanjem v organizacijah kot sta DOS in ŠOS, zato tudi ni pripravljeno stopiti v opozicijo proti tem inštitucijam. Ostane samoorganiziranje s strani tistih, ki menijo, da te zabave niso več zabavne. Od prve oddaje, v kateri sem si zastavil vprašanje, kdo sploh je dijak oziroma dijakinja, tega odgovora nisem našel, po vsej verjetnosti zato, ker sem naslednji dve leti namenil sesuvanju vseh potencialnih odgovorov in opredelitev dijaške identitete. Edina možna izpeljava je torej ta, da dijak ne obstaja, to je le konzervativna lupina, ki te zreducira na model predpisanih aktivnosti in načinov mišljenja. Komu služi današnji dijak? Se za dobrim dijakom kadi ali samo brca prah? Je v vsakem dobrem dijaku dobra dijakinja? Dijaškost je pravzaprav neka edinstvena izkušnja - vsak po svoje praši in ukrivlja prostor, v katerega je postavljen. Tako je, kot pravijo, »odlično pripravljen za faks«. Toda ne zaradi smernic, ki jih je pridobil v srednji šoli, temveč prav zaradi tistega, kar je izumil v brezsmernosti in kako je upravljal s prostorom med obveznimi izbirami.  

Evo, s tem zaključujem svojo vlogo v tej jutranji oddaji. Končuje se tam, kjer se je začela – v četrtek. Hvala vsem, ki ste spremljali in sodelovali. Naslednje leto prihaja nov kolektiv, dijaška Trojka, ki bo iskala in izumljala nove načine dijaškega delovanja in izmikanja. Jak dijak se dokončno poslavlja - Svit Komel pa bom poskušal sodelovati pri kasnejših etrskih terminih. Želim vam počitnice, vse stare oddaje dijaške rubrike pa so vam dostopne na spletni strani Radia Študent.

https://www.facebook.com/novidijak/?fref=ts

https://www.facebook.com/jak.dijak/?ref=aymt_homepage_panel

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hvala in novim izzivom naproti :)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness