Z dežja pod kap

Oddaja
5. 6. 2020 - 16.00

Koronakriza je temeljito pretresla izvajanje akademskih aktivnosti na univerzah. Kar se predavanj tiče, velikih skrbi univerza ni imela - zoom, powerpoint slajdi in podobno. Če študentom kaj ni po godu, se univerze to ne tiče. Večji problemi nastanejo pri izpitnem obdobju. Izpiti pač morajo biti in študentje morajo pri izpitih trpeti, to se ve, brez muje se še čevelj ne obuje. 

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko so se torture študentov lotili posebno zavzeto. Del študentov, po priimkih abecedno kategoriziran med I in U, bo izpite namreč pisal v garaži. Gre za odprto garažno hišo, ki je zelo izpostavljena elementom. V elektronski pošti pred izpiti so študentje zato od neimenovanega profesorja dobili navodilo, naj bodo študentje primerno oblečeni, saj bo, citiramo “malo pihalo”. Konec citata. 

Ker celotna zadeva smrdi, smo na teren poslali K-9, canine, pasjo enoto Radia Študent, ki nam je tudi posredovala relevantno slikovno gradivo, ki ga bomo priložili spletni inačici oddaje. Preiskavo na terenu je vodil komisar Fjodor Dostojanstveni, ki vedno temeljito obgloda vrženo kost. Videno je Fjodor za nas komentiral v krajši izjavi.

Izjava - Komisar Fjodor Dostojanstveni

Fjodorjevih besed ni potrebno dodatno komentirati. Poslušalcem se opravičujemo za izredno grafičen opis dogajanja. Pogovarjali smo se tudi s študentom, ki je danes že pisal izpit v garaži. Izjave nam ni želel dati, odgovoril nam je le: “Mene je zebl ti se pa zajebavaš, cjooo.” Sklepamo, da je sogovorec žrtev posttravmatske stresne motnje.

Radio Študent sicer nima svoje vremenske službe, zato smo poslušali vremensko napoved na Radioteleviziji Slovenija.

Vreme na RTV

Delomrzneži na Radiu Študent bomo že spali v ponedeljek, toda študentje na Fakulteti za računalništvo in informatiko bodo pisali izpit. Zavoljo politične uravnoteženosti smo poslušali tudi vremensko napoved na Radiu Ognjišče.

Vreme na Radiu Ognjišče

Očitno se celotni politični spekter strinja, da nam te dni kot ponavadi iz juga in jugovzhoda preti velika nevarnost. Nevihte, grom in blisk, dež kot iz škafa. In nizke temperature. Študentom se slabo piše, naslednji teden jih namreč čaka ujma

Petje v dežju

Novica o posebnem izpitnem režimu na Fakulteti za računalništvo in informatiko je danes zaorala po slovenski javnosti in jo razdelila na pol. Pogovarjali smo se z generičnim baby boomerjem, ki nam je svoje misli strnil v izjavo.

Izjava - Generičen Baby Boomer

Nedvomno je bil študij v časih generičnega baby boomerja precej težji. Določeni glasovi publike pa se sprašujejo, če zvok dežja, vetra in nevihte morda pomaga pri kognitivni moči študentov podobno kot beli šum ali glasba. Pogovarjali smo se tudi s 5-labino Pajmon, strokovnjakinjo za neklasične pedagoške metode, ki ambientalne zvoke dežja v garaži komentira tako. 

Izjava - 5-labina Pajmon

Ob vsem tem se poraja vprašanje, zakaj Fakulteta za računalništvo in informatiko, ki bi pregovorno morala posedovati relevantno znanje, izpitov ne izvaja na daljavo. O problematiki smo se pogovarjali z vodstvom fakultete. Fakulteto že od leta 2018 vodi superračunalnik Sugon-42-skozi-5000. Superračunalnik je odločitev o izvajanju izpitov v garaži odločno branil. 

Izjava - Superračunalnik

Superračunalnik je v Slovenijo prišel iz Kitajske in slovenščine še ni popolnoma osvojil. Za tiste, ki ga niste razumeli, tokrat izjemoma povzetek: profesorji na fakulteti so mojstri informatike, vendar tako dobro učijo študente, da bi študentje znali pri izpitu od doma goljufati. 

Tako se torej godi študentom Fakultete za računalništvo in informatiko. Nič prav dobro. Upamo, da se jim kmalu razjasnijo nebesa. Predvsem pa predlagamo, da iz omare izbrskajo dolge gate in smučarsko spodnje perilo. Do naslednjič.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.