Študentska organizacija na pogojnem

Oddaja
25. 11. 2016 - 14.00

Če se v pravljicah vse dogaja za devetimi gorami, na primorski univerzi sodni epilogi pridejo po devetih letih. Fakulteta za management je bila za prodajo diplom kaznovana po skoraj devetih letih, Sebastjan Kokl bo po devetih letih očitno kaznovan za svoja dejanja, upamo lahko samo, da biopsihologi ne bodo rabili toliko časa, da dobijo svojo pravico na sodišču.

Sebastjan Kokl, direktor Študentske organizacije Univerze na Primorske ali krajše ŠOUP je prejšnji teden še ves nasmejan v rokah držal škarje in rezal trak v novem Študentskem centru, ta teden pa bi ponovno moral sedeti na klopi za obtožence, a ga na tam ni bilo. O njegovem spornem početju smo že poročali, pa vseeno malo osvežimo spomin. Kokla tožilstvo obtožuje ponarejanja listin oziroma spreminjanja statuta, ki mu je omogočil, da je iz funkcije predsednika prešel na funkcijo direktorja ŠOUP-a. A to ni edini razlog, zaradi katerega Kokl obiskuje sodišče, preiskujejo ga tudi zaradi izdajanja fiktivnih računov in izplačevanja študentskega denarja njegovemu privatnemu podjetju.

Najprej se vrnimo na sam začetek ustanovitve študentske organizacije na Obali. ŠOUP je bil ustanovljen leta 2004, takoj po tem, ko je bila leta 2003 ustanovljena najmlajša slovenska univerza - Univerza na Primorskem. Sebastjan Kokl je bil njen predsednik vse do leta 2007, ko je uvedel funkcijo direktorja ter jo kot prvi tudi zasedel. Kokl tako močno vpliva na delovanje ŠOUP-a že vse od njegove ustanovitve. Da s Koklovo novo funkcijo in spremembo statuta, ki mu je omogočila prehod nanjo, nekaj ni v redu, je že prvo leto njegovega direktovanja opozorila takratna predsednica študentskega zbora Mirela Čanić. Kot je dejala, spremenjen statut ni mogel biti sprejet, ker je bil študentski zbor na seji nesklepčen, Kokl pa je takrat kljub opozorilu ukazal njegovo objavo. Ta sprememba statuta mu je omogočila, da pooblastila predsednika prenese na nadzorni odbor in direktorja, kar je problematično predvsem zato, ker tako o sprejetju proračuna ne odloča več študentski zbor ŠOUP-a, ampak nadzorni svet sam. Slednji je sestavljen iz dveh poslancev Študentskega zbora, dveh predstavnikov samostojnih organizacijskih enot in enega predstavnika delavcev ŠOUP-a.

Kot smo že omenili, ni sporna samo sprememba statuta, ampak tudi poslovanje Sebastjana Kokla. Kriminalisti njegove sumljive posle še vedno preučujejo, pod drobnogled so namreč vzeli sodelovanje s podjetjema Garmond in Duval, katerih lastnik je Goran Sambt, bivši predstavnik nadzorne komisije v ŠOUP-u, problematični pa so tudi posli s hostlom Stara šola, pri katerih naj bi Kokl ŠOUP nezakonito olajšal za 150.000 evrov. V zvezi s temi posli ga kriminalisti preiskujejo tudi zaradi izdajanja fiktivnih računov za svetovanje in izplačevanje denarja študentske organizacije njegovemu podjetju.

Ta teden je prva obtožba dobila sodni epilog. V sredo je okrajna sodnica Melita Černe Sebastjana Kokla spoznala za krivega in ga obsodila na pogojno kazen. Kriv je ponarejanja listin za sporne spremembe statuta, ki so mu omogočile prehod na direktorski stolček. Sodnica ga je obsodila na leto in dva meseca zaporne kazni ter tri leta preizkusne dobe.

Željko Urumović, nekdanji predsednik Študentskega zbora, se tako spominja začetnega dogajanja na ŠOUP-u.

IZJAVA

Statut so kljub njegovi sporni vsebini spoštovali.

IZJAVA

Urumović je bil nekaj časa tudi del nadzornega sveta. Svoje delovanje znotraj tega je opisal takole.

IZJAVA

Po tem spornem statutu je direktorja z dvotretjinsko večino volil nadzorni svet. Sestavo tega sveta je bolj podrobno opisal naš sogovornik.

IZJAVA

Študentje so se zavedali spornega početja Kokla, zato so direktorja želeli odstaviti tudi pred tožbo. Več o tem Željko Urumović.

IZJAVA

Kljub temu, da je zadeva dobila sodni epilog, se ne ve, kaj se bo zgodilo s ŠOUP-om in Koklom. Tako Sebastjan Kokl zaenkrat še vedno lahko ostane na funkciji. Ko pa smo želeli preveriti, ali bo tam tudi ostal, smo naleteli na zaprta vrata, saj tako Kokl kot ŠOUP zadeve nista želela komentirati.

Željko Urumovič pa nam je povedal, kaj bi se po njegovem mnenju moralo zgoditi.

IZJAVA

Klemen Balanč, predsednik Študentske organizacije Slovenije, je odločitev sodišča komentiral takole:

IZJAVA

Zadeva še ni pravnomočna; Kokl želi oprostitev, tožilki pa se zdi kazen premila in želi, da se mu prepove opravljanje katerekoli funkcije v organizaciji za nadaljnja štiri leta. Na Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem brez Sebastjana Kokla pa bo treba še malo počakati.

Na prepoved opravljanja funkcije čaka vajenka Amadeja.

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness