Cepiti ali ne cepiti?

Oddaja

*Vir slike: znanozlom

V današnji oddaji Kaj pa univerza? bomo prisluhnili predlogu novega Zakona o nalezljivih boleznih, ki bo v javni obravnavi do 30. septembra. Zakon določa, da otrok, ki ne bodo cepljeni po programu obveznega cepljenja, ne bo mogoče vpisati v javni vrtec ali javno sofinanciran zasebni vrtec. 

Prav tako jih ne bo mogoče vpisati v programe srednjih in visokošolskih zavodov ter fakultet, ki delujejo na področju zdravstva, vzgoje in izobraževanja ter socialnega varstva. Necepljeni otroci se ob tem ne bodo mogli udeležiti organiziranih letovanj, financiranih iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Obvezno cepljenje je v slovenskem pravnem redu urejeno v Zakonu o nalezljivih boleznih. Več o obstoječem zakonu in spremembah v predlaganem novem zakonu pove državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje, Tina Bregant.

O ciljih segmenta zakona, ki določa obvezno cepljenje Bregant.

Kljub obstoječemu Zakonu o nalezljivih boleznih, ki določa, da je cepljenje za omenjene bolezni obvezno, pa to ni nujno pogoj za vpis otrok v vrtec. Več o tem, kdo sprejema kriterije za vpis v vrtec, pove Janja Bogataj, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije.

Bogataj dodaja, da na nacionalni ravni ni kriterijev, ki bi določali obvezno cepljenje kot pogoj za vpis v vrtec.

Bogataj pojasni, da vrtci nimajo pristojnosti za zavrnitev otrok, ki ne opravijo programa obveznega cepljenja. 

O tem, kako se je na predlog novega zakona pozitivno odzvala stroka, pove specialist pediater, doktor Denis Baš.

Svoje mnenje argumentira s pojasnitvijo pomembnosti precepljene populacije.

Podobnega mnenja je tudi Anja Osovnikar,  študentka medicine iz projekta Imuno, ki se zavzema za izobraževanje splošne javnosti o tem, zakaj je cepljenje pomembno.

Projekt Imuno namreč izpostavlja, da se ne cepimo le zase, temveč tudi za najranljivejše skupine.

Prav dejstvo, da otroci pogosto zbolevajo, lahko vrtec hitro spremeni v žarišče bakterijskih in virusnih okužb. Verjetnost za pojav takšnih žarišč je največja v Ljubljani, kjer je leta 2019 precepljenost padla že na kritičnih 89,7 odstotka. To je dobrih 5 odstotkov pod ravnijo precepljenosti, ki je nujna za ohranjanje čredne imunosti in zaščite ranljivih skupin.

Zakaj je v zadnjih letih tako narasla proticepilska kampanja, pojasni Osovnikar.

O izkušnjah s starši, ki oklevajo s cepljenjem svojih otrok, razloži tudi doktor Baš.

Doktor Baš poudari, da sta pri takšnih starših pomembna predvsem posredovanje pravilnih informacij in komunikacija med zdravnikom in starši.

Predlog novega zakona, ki ga predlaga Ministrstvo za zdravje, torej je in še bo dvignil veliko prahu, upamo pa lahko, da bo ob prahu dvignil tudi raven precepljenosti v Sloveniji in tako omogočil učinkovitost čredne imunosti. 

Ljubljanskih vrtcev se bosta izogibali Dora in Eva.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness