Kaj pa izobraževanje vojakinj in vojakov?

Oddaja
13. 12. 2019 - 14.00

Za tokratno oddajo Kaj pa univerza? smo govorili z višjo vojaško uslužbenko XIII. razreda dr. Valerijo Bernik, vodjo delovne skupine za ustanovitev Višje vojaške strokovne šole Slovenske vojske, ki jo je podprlo tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Bernik opiše Center vojaških šol, v okviru katerega bo ustanovljena šola. Predstavi medresorsko projektno skupino in njene člane.

Potrebe po boljši izobrazbi slovenskih vojakinj in vojakov so velike. Kaj je torej cilj oziroma namen šole in kako je potekalo načrtovanje? In kdaj bo šola sprejela prvo generacijo?

Center vojaških šol sicer že omogoča izobraževanje za podčastnike na treh nivojih, a tovrstno izobraževanje je zgolj interno. 

Bernik navede dva osrednja razloga za ustanovitev. Oriše še finančni vidik in opozori, da morajo višji podčastniki zaenkrat nadaljevalno izobraževanje pridobiti na drugih, zunanjih šolah.

Bernik predstavi predmetnik programa Vojaški menedžment. Kandidati in kandidatke bodo ob vpisu na Višjo vojaško strokovno šolo že imeli priznane določene predmete oziroma semestre internih tečajev Šole za podčastnike, tako da bo program s četrtim semestrom dopolnil predhodno izobrazbo, ki se bo na koncu zaključila z diplomskim delom.  Načrtuje se tudi program Vojaško inženirstvo

Za konec Bernik našteje nove kvalitete, ki jih bo z ustanovitvijo šole pridobila Slovenska vojska.

 

O izobraževanju vojakinj in vojakov je poizvedovala Hana. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness