Na(d) zdravje!

Na(d) zdravje!

Oddaja

 

November je čas, ko se dan krajša, november je čas prehladov in  gripe, splošnega slabega počutja, november je čas, ko bomo v robec trobili pred zapahnjenimi durmi študentskega zdravstvenega doma. Študentje, ki se jih bo v prihodnje lotila gripa, depresija ali nosečnost, bodo lahko znake svojih stanj preverjali daleč od Ljubljane, v domačih zdravstvenih logih, ali pa se bodo morali z legijo ljubljanskih občanov nameniti v Zdravstevni dom Ljubljana.

Lahko si predstavljamo smrkavega študenta, ki se bo od Ljubljane do Mosta na Soči odpeljal z vlakom, pa potem naprej do Kobarida z avtobusom, kamor ga bo prišel iskat stric z avtom in ga pripeljal do domače vasi. V mamini oskrbi bo študent prebil noč in se naslednje jutro odpravil k svojemu zdravniku, samo toliko, da se bo polulal v lonček in šel v lekarno. Naslednji dan bo študent spet odpotoval od domače vasi skozi Kobarid, Most na Soči in v Ljubljano, ker ima kaj kmalu neke neodložljive študijske obveznosti.

Govorimo o morebitnih posledicah ukinitve Zdravstvenega doma za študente na Aškerčevi, ki bi lahko bile za namišljenega študenta ali študentko iz uvodnika bolj realne in manj komične. Pred kratkim se je izkazalo, da imata Ministrstvo za zdravje in Mesta občina Ljubljana s stavbo na Aškerčevi ter programom, ki se tam izvaja, poleg ukinitve še druge načrte. Za stavbo je glede na podatke o nepremičnini predvideno rušenje. Mesto zdravstvenega doma bi po enem načrtu nadomestila cesta, ki bi po novem povezovala Aškerčevo in Rimsko. Po drugem načrtu bi se praznina lahko napolnila s širitvijo univerzitetnega programa.

Iz zdravstvenega doma poročajo, da ne le, da jih ideja o ukinitvi dejavnosti pretresa, temveč so zaradi visoke obiskanosti razmišljali celo o širitvi programov. Študentski zdravstveni dom nudi poleg klasičnih, splošnomedicinskih in zobozdravstvenih ambulant tudi ambulante, ki jih študentje glede na specifike življenjskega obdobja bolj pogosto obiskujejo. To so ginekološka, klinično-psihološka ter psihiatrična ambulanta. Poleg tega imajo v zavodu četico usposobljenih zdravnikov, ki doma in v tujini predstavljajo uspehe in inovacije na področju študentske medicine. O tem spregovori vršilka dolžnosti direktorice Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani Mateja Ana Grulja:

IZJAVA

Kljub temu, da zdravstveni dom letno beleži približno 91.000 obiskov, se ponaša z majhnimi oziroma ničnimi čakalnimi vrstami, razen na področju klinične psihologije, kjer pa so na zavodu računali prej na okrepitve kot ukinitev. Zopet Mateja Ana Grulja:

 

IZJAVA
 

Najbolj pa jih čudi sprememba člena zakona, ki se tiče Zdravstvenega doma za študente in je bila izvedena precej pritlehno. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstveni dejavnosti je sicer bil v javni razpravi, a razpravljalo se je samo o delih, ki so bili za javnost manj pomembni. Pomembni 9. člen je bil delno črtan, spremenjen in preimenovan. Iz devetice v šestico.

9. člen je pred črtanjem določal, da, citiramo iz zakona: "Zdravstveni dom za študente skrbi za zdravje študentov in ima organizirano preventivno in kurativno zdravstveno dejavnost splošne medicine, zobozdravstva, specialistično-ambulantne dejavnosti, laboratorijsko diagnostiko ter terapijo za potrebe študentov. Druge zdravstvene dejavnosti."

Po črtanju in preimenovanju v nižjo številko dobi zdaj šesti člen tole besedilo, ki ga citiramo iz zakona: “Na območju, kjer študenti obiskujejo visokošolske zavode, lahko zdravstveni dom izvaja tudi zdravstveno varstvo za študente, ki obsega predvsem preventivno zdravstveno varstvo ter dejavnost splošne oziroma družinske medicine, dejavnost zobozdravstva, zdravstvenega varstva žensk ter zdravstvenega varstva otrok in mladine.”

Kot je že običajno, so spremembe majhne, a pomembne. Pred novitetami je zakon določal in varoval obstoj posebnega zdravstvenega doma na območju z večjo koncentracijo študentov in študentk, s kurativno in preventivno dejavnostjo, namenjeno prav njim. S tem, ko je bil določen konsenz o varovanju zdravja študentov, se je le-tem, nam, omogočalo, da se osredotočamo na pomembne stvari v življenju - študij, socializacijo in iskanje škodljivih sprememb v različnih zakonih. S spremembo zakona in dodatkom besede, kraljice negotovosti, to je “lahko”, se umakne polje zanesljivosti za varovanje študentovega zdravja. S tem, ko se je zakon spremenil, je študent izgubil svoj posebni status, svoj posebni prostor in zdaj v ustanovi javnega zdravstva deli bacile s splošno javnostjo. Ampak da lahko deli bacile, mora v Lendavo, Kobarid, Koper, Cerklje, ko ima visoko vročino, vnet mehur ali pa napade tesnobe. Tesnobni pa so tudi v študentskem zdravstvenem domu, kjer so jih nekoliko izrinili iz debate. Na sestanke niso bili povabljeni, pa tudi z argumenti spremembe v zakonu niso bili seznanjeni.

IZJAVA

Zanimivo se jim zdi tudi, da ministrica za zdravje nima nobenih resnih namer, da bi se potegovala za kvalitetno zdravstvo za študente:

IZJAVA

Mateja Ana Grulja pove, kakšni so nadaljnji koraki. Obenem poudarja, da mora sporni člen v ustavno presojo:

IZJAVA

Odzvali so se tudi iz študentskega društva Iskra, Študentske organizacije Slovenije in Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, Zdravniške zbornice, dopis na Ministrstvo za zdravje pa naj bi poslal celo vrli rektor Univerze v Ljubljani. Takole je povedal predsednik ŠOU-a Klemen Peran:

IZJAVA

Podporo je izrazil tudi predsednik ŠOS-a Aleksander Spremo:

IZJAVA

Odkorakali smo tudi na Ministrstvo za zdravje, da bi nam povedali, kako nameravajo postopati. Piarovca smo dobili na telefon, bil je plašen, povedal nam je, “da nikogar pristojnega ni na ministrstvu”, da ni še nič določeno in da se bodo, ko se končno razjasnijo, svoje namere “nemudoma sporočili”. Med tem, ko na ministrstvu bistrijo svoje misli, so zaposleni v zdravstvenem domu v precejšnji stiski:

IZJAVA

Da je nekaj treba storiti, so spoznali na Študentski organizaciji univerze v Ljubljani. Kakšne korake nameravajo ubirti, pove Klemen Peran:

IZJAVA

V ponedeljek, 27. novembra, se torej začne zbiranje podpisov na vseh fakultetah in pisarnah ŠOS-a po Ljubljani. Zaradi vseh razlogov, popisanih in predstavljenih v oddaji, se nam pri podpisovanju pridružite, časa imate do petka, prvega decembra, ko bodo podpisi oddani ministrici za zdravje.

Pod ta članek se podpisujeta Lucija in Zala, ki se bosta podpisali tudi pod peticijo za ohranitev študentskega zdravstvenega doma!

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness