Nepremičnine Univerze v Mariboru d. o. o.

Oddaja
2. 6. 2017 - 14.00

Na Univerzi v Mariboru se znova krešejo iskre. Vodstvo univerze je namreč spisalo predlog Sprememb in dopolnil Statuta univerze, ki pa je problematičen v več točkah. Zaposleni so pretekli teden namreč v komentiranje prejeli predlog Sprememb in dopolnitev Statuta. Prvotni namen tega je bila uskladitev Statuta z novelo Zakona o visokem šolstvu. Sprejeta novela zakona je namreč univerzam naročila, da morajo svoje statute uskladiti s spremembami, ki jih je prinesla novela, rok uskladitve pa poteče 15. junija. Čeprav je rektor Igor Tičar pred časom naznanil, da se bo statut univerze res spremenil samo v delu, ki je nujen za usklajevanje, pa so se na listi predlogov sprememb znašle tudi odločbe, ki se nanašajo izključno na rektorjevo delovno razmerje.

Ena izmed bolj spornih odločb je ta, da se pristojnost za odločanje o delovnem razmerju rektorja Univerze v Mariboru Igorja Tičarja prenese iz ustavnega odbora na senat, ki mu je bolj naklonjen. Bolj naklonjen mu je predvsem iz vidika, da je to organ, ki ga vodi rektor sam. Pred tem v Statutu namreč ni bilo zapisano, kdo z novoizvoljenim rektorjem podpiše pogodbo o zaposlitvi. To funkcijo je do nedavnega opravljal predsednik Upravnega odbora, zdaj pa bo to vlogo prevzel senat, ki bo pristojnega izvolil vsakič znova.

Igorju Tičarju že tako podaljšan mandat po uradni zakonodaji poteče konec avgusta, vendar bi si lahko s predlaganimi spremembami Statuta mandat podaljšal celo v leto 2018. Po mnenju Visokošolskega sindikata Univerze v Mariboru pa niso sporne samo odločbe, ampak tudi sam način ter postopek sprejemanja sprememb Statuta. Javna razprava je namreč trajala samo šest delovnih dni, po Statutu pa bi morala trajati vsaj 15 dni. Vodstvo sicer trdi, da Statuta niso kršili, kar v grobem sicer drži. Vendar je vodstvo predloge sprememb Statuta poslalo v javno razpravo tik pred začetkom prvomajskih počitnic, ko je bil čas kolektivnega dopusta. Kljub temu pa je v času kratke javne razprave s strani sindikatov ter 19 fakultet prišlo okoli 60 strani pripomb na predlagane spremembe Statuta.

V Visokošolskem sindikatu Univerze v Mariboru so mnenja, da se morajo iz statuta izločiti vse nezakonite spremembe in da gre v tem primeru za prilagajanje Statuta neki konkretni situaciji in konkretnim osebam, kar je nedopustno. Prav tako menijo, da je rektorjev predlog o tem, da o njegovem delovnem razmerju odloča senat neetičen in nesistemski ter da bi bilo ustrezneje, da o tem odloča, kot do sedaj, upravni odbor. Posebej poudarjajo, da je senat zgolj strokovni organ Visokošolskega zavoda in ne organ upravljanja. V sindikatu tudi opažajo, da se v zadnjem času dogaja intenzivno koncentriranje moči in oblasti v roke rektorja ter dekanov. Sporne poteze je rektor Igor Tičar delal že takoj po nastopu mandata.

Takoj na začetku je namreč spremenil strukturo Statutarne komisije, ki je zdaj sestavljena samo iz dekanov, medtem ko so jo prej sestavljali voljeni predstavniki posameznih akademskih skupnosti. Na sindikatu menijo, da takšna avtoritarnost s strani rektorja ni dobra za univerzo kot tudi za akademsko institucijo. Dodajajo, da je rektor že v procesu trajanja interventne zakonodaje v letu 2010 problematiziral odločanje o svojem podaljšanju pogodbe z upravnim odborom in se že takrat trudil, da bi pristojnosti prenesel na senat. Sindikatom vzgoje izobraževanja in kulture, Sindikatu vzgoje, izobraževanja in raziskovalnih dejavnosti ter Visokošolskemu sindikatu Univerze v Mariboru, ki so si glede stališč enotni, pa pritrjujejo tudi na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter dodajajo, da univerzo kljub njeni nesporni avtonomiji, ki jo zagotavljata ustava in zakon, ničesar ne odvezuje od spoštovanja zakonodaje v Republiki Sloveniji. Rektor Igor Tičar na to odgovarja, da dopisi iz ministrstva niso navodila, ki jih morajo upoštevati.

Kljub velikem številu pripomb ter nasprotovanju pa je 23. maja 28 senatorjev z le enim glasom proti izglasovalo rektorjev predlog sprememb. Dva dni kasneje je spremembo Statuta potrdil tudi upravni odbor, ki je bil s strani rektorja Igorja Tičarja deležen pritiskov. Rektor jim je namreč dejal, da bo univerza ob zavrnitvi sprememb Statuta doživela hud finančni udarec. To se seveda nanaša na novelo Zakona o visokem šolstvu, zaradi katere morajo vse univerze spremembe v statutih sprejeti do 15. junija. Rektor univerze je tudi povzel slogan novega “podjetja” Nepremičnine univerze d.o.o. Povedal je, da je cilj teh sprememb ta, da univerza resnično postane avtonomna ustanova, ne pa da mora za vsako stvar pridobiti odobritev. Rektor sprejema odločitve, ki se tičejo zgolj njegovega delovnega razmerja. S tem, ko je prenesel pristojnosti iz upravnega odbora na senat, si je želel še podajšati svoj mandat, poleg tega pa dal senatu, katerega vodja je on sam, še več moči.

Za izjave smo sicer klicali predsednika Upravnega odbora Univerze v Mariboru Gorazda Meška, ki smo ga želeli povprašati, kakšna bo zdaj vloga Upravnega odbora, vendar je trenutno na službeni poti in ga ni bilo moč dobiti. Klicali smo tudi na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kjer pa so nas zavrnili, češ da so izjavo na to temo že podali.

Avtoritarnosti nasprotuje vajenec Dejan.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Se pristojnost za odločanje o delovnem razmerju rektorja Univerze v Mariboru Igorja Tičarja prenese iz ustavnega odbora na senat, ki mu je bolj naklonjen.

To pristojnost za odločanje o delovnem razmerju Igorja Tičarja specifično ali katerega koli rektorja?

Prirejeni statut po napisanem sodeč poteče z iztekom Tičarjevega mandata.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.