23. 6. 2017 – 14.00

Protest za boljše plače

Audio file

Za boljše plače so pred vlado protestirali policisti, tiho so protestirali zdravniki in zaposleni v zdravstveni negi, zdaj protestirajo tudi najslabše plačani javni uslužbenci.

V torek so pred vladnim poslopjem protestirali najslabše plačani javni uslužbenci. Sindikat vzgoje, izobraževanja in kulture Slovenije ali krajše Sviz je ponovno sklical protest, ker niso zadovoljni s predlogom vlade na pogajanjih za odpravo anomalij v javnem sektorju. Sviz meni, da je predlog vlade nepravičen in enostranski, zato ogroža zaključek pogajanj. Ključnega pomena je najprej odpraviti anomalije v plačnem sistemu za zaposlene do vključno 26. plačnega razreda. Več o razlogih za protest pove predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.  

IZJAVA

Sindikati pričakujejo, da bodo z vlado najprej podpisali dogovor za zaposlene v plačni skupini J in za druge skupine zaposlenih do vključno 26. plačnega razreda. Z vlado so že novembra sklenili dogovor za odpravo anomalij v višini 70 milijonov evrov. Kako so potekala pogajanja, pojasni Branimir Štrukelj.

IZJAVA

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v torek pojasnil, da vlada nima nobenega zadržka, da ne bi najprej zaprli pogajanja za najslabše plačane, a morajo sredstva za te plače in ostale poklice ostati v okviru 70 milijonov evrov, kot so se dogovorili. Po ministrovih besedah pa imajo precej težav zato, ker predlogi sindikatov presegajo dogovorjeni okvir sredstev.

Štrukelj nam je dejal, da zaradi malo preseženega denarnega okvirja ne misli pretakati krokodiljih solz. Meni namreč, da ima vlada dovolj denarja in da če so sindikati popuščali, ko so jim zagotovili, da bodo to zadnji varčevalni ukrepi v javnem sektorju, lahko sedaj popusti vlada. Opozoril je tudi, da je vlada ob napovedi protesta spremenila svoje stališče in si še bolj prizadevala za sklenitev dogovora. Kakšen učinek je prinesel protest, pojasni Štrukelj.

IZJAVA

Protest, na katerega so delavke in delavci prišli s transparenti, kot so “Za ustrezno vrednotenje dela in dostojne plače”, “Vsak dan se borim, da preživim” in “Denar za drugi tir je, za uslužbence J(ebene) pa ne. Banda.”, Štrukelj ocenjuje za uspešnega. Sindikati si želijo, da pride do dogovora takoj, v nasprotnem primeru napoveduje stavko jeseni. Več Štrukelj.

IZJAVA

Na protestu so med drugim spregovorili tudi delavci in delavke sami. Opozorili so predvsem na pomembnost njihovega dela, za katerega so premalo plačani.

 

Aktualno-politične oznake
Avtorji del
Institucije

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.