Prvi povzetek: Konstruktivno

Oddaja
30. 9. 2022 - 16.00

V torek, 27. septembra, so se po večmesečnem premoru ponovno začela ločena pogajanja Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, krajše SVIZ, ter Visokošolskega sindikata Slovenije, krajše VSS, z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, v nadaljevanju MIZŠ. Spomnimo: 9. marca letos je v Sloveniji potekala ena večjih stavk zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Vlada je sredi meseca ugotovila, da plače v vzgoji in izobraževanju zaostajajo za primerljivimi plačami v zdravstvu in sociali, ki so se sicer zvišale novembra 2021. Tako VSS  kot SVIZ zahtevata popravke pri plačah, druge zahteve pa so odvisne od specifik dela v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah na eni strani ter na področju visokega šolstva na drugi strani.

SVIZ je marca predstavil 9 zahtev, od katerih je bila do sedaj izpolnjena ena, gre za plačilo zaposlenim na dan stavke. Tudi VSS je dosegel izpolnitev zahteve, ki zadeva plačilo nadomestila za čas stavke, to je bila njihova 19. zahteva, pogajanja za izpolnitev preostalih osemnajstih pa so se, kot rečeno, začela ta teden. Dr. Gorazd Kovačič, predsednik VSS, povzame prvo srečanje. 

Izjava

Tako VSS kot SVIZ sta v svoje stavkovne zahteve vključila tudi tiste, ki presegajo zmožnosti resorja. O plačnih nesorazmerjih se bodo pogajali na ministrstvu za upravo. Po besedah Kovačiča pa se je VSS-ju zdelo tovrstne krivice smiselno izpostaviti tudi na MIZŠ-ju. 

Izjava

Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ-a, dodaja, da bo MIZŠ poskrbel za zahteve, ki jih lahko uredi brez drugih akterjev. Pri tem poudarja, da je del, ki zadeva standarde in normative, pomemben ne samo za zaposlene, temveč tudi za otroke in starše. Dobri pogoji za delo so vendarle osnova za kvalitetnejši vzgojno-izobraževalni proces in druge momente šolskega vsakdana.

Izjava

Ustrezno finančno vrednotenje pedagoškega in drugega dela v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah po Štrukljevem mnenju odraža družbeno vrednotenje izobrazbe.

Izjava

Tudi VSS pričakuje, da bo MIZŠ ugodil preostalim stavkovnim zahtevam, ki so v njegovi pristojnosti. Kovačič jih deli v dva sklopa. 

Izjava

Ta del se nanaša na delovna mesta informatikov, kot so skrbnik podpore uporabnikom, razvojni inženir, načrtovalec aplikacij in sistemski administrator. Štrukelj napove, kaj sledi, če od vlade v mesecu ali dveh ne bodo dobili signalov, da namerava urediti zaostajanje višine plač zaposlenih v vzgoji in izobraževanju za višino plač pri drugih zaposlitvah v javnem sektorju, kot sta zdravstvo in sociala. 

Izjava

Za konec Kovačič, več podrobnosti, o katerih sogovorca danes še nista mogla spregovoriti, pa v prihodnjih tednih. 

Izjava

 

 

Vir slike: https://servis.sta.si/fotoservis/1122172

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.