Vseštudentska najemniška stavka Združenega kraljestva

Oddaja
28. 5. 2021 - 16.00

Fotografija: Izzy Smitheman 

Današnjo oddajo Kaj pa univerza namenjamo pregledu dogajanja v univerzitetni sferi Združenega kraljestva, ki je v preteklem akademskem letu pripeljalo do največjega upora študentstva proti plačilu stanovanjskih najemnin v zadnjih 40 letih.

Stavka proti stanju v visokem šolstvu Združenega kraljestva, ki so se ji pridružile sindikalistke in sindikalisti s 74 univerz,  se je začela že pred epidemijo z opozarjanjem na postopno zviševanje šolnin in nepotrebno vlaganje denarja univerz v nepremičnine. Stavki se je pridružilo tudi študentstvo, pozicioniranje Nacionalne zveze študentov pa je v intervjuju februarja lani opisala takratna predsednica Claire Sosienski Smith.

IZJAVA

Gibanje je povzročilo upor in prostor kritične diskusije o pozicioniranju visokega šolstva ter tamkajšnjih zaposlenih, vendar pa je bila stavka zaradi pričetka epidemije prisilno prekinjena. Težave sodobne univerze so se v preteklem letu samo dodatno poglobile. Prestavitev predavanj iz učilnic na spletno medmrežje je po besedah študentk in študentov privedla do občutnega upada kvalitete ter stopnje diseminacije znanja. Nedostopnost univerzitetnih prostorov in posledično nižanje kakovosti študija pa obenem ni pomenilo tudi nižanja šolnin, kar pomeni, da je bilo študentstvo Velike Britanije še vedno prisiljeno plačevati njihovo polno vrednost. V odgovor študentski populaciji je predsednik vlade Boris Johnson, kljub odsvetovanju stroke, v septembru lanskega leta napovedal vračanje študentk in študentov na univerze ter kampuse. Brez postopnega sproščanja in sistematiziranega načrta je število okužb drastično naraslo in samo na Univerzi v Manchestru se je moralo izolirati kar 1.700 študentk in študentov. Več o tem študent Univerze v Sheffieldu. 

IZJAVA

Sledila je mera represivnih ukrepov, na podlagi katerih naj bi vlada ter univerze preprečile širjenje virusa. Študentkam in študentom, ki se jim je bilo v začetku akademskega leta ponovno dovoljeno vselili z argumentom, da so univerze na njihov prihod pripravljene, sedaj ni bilo dovoljeno zapustiti sob, okoli kampusa pa so bile postavljene ograje za omejevanje gibanja. Načrt kombinacije spletnih predavanj s fizično prisotnostjo je spodletel, kljub temu pa so mnogi študentke in študentje že plačali letno najemnino za sobe oz. stanovanja v študentskih naseljih, od katere direktno finančno profitirajo univerze same. Srž problematike pojasni študentka Univerze v Manchestru. 

IZJAVA

Stopnjevanje nevzdržnih razmer je pripeljalo do mobilizacije študentske populacije, ki si je za metodo upora izbrala neplačilo najemnin oziroma najemniško stavko. Gibanje je sprva vzniknilo na univerzah v Bristolu in Manchestru, kjer je študentstvo zahtevalo izdelavo načrta za pomoč študentom, možnost odpovedi bivanja brez dodatnih stroškov in 30-odstotno znižanje stanovanjske najemnine celotnega leta.

S složnostjo in močno medijsko podporo je bristolskim študentkam in študentom v začetku decembra uspelo doseči vračilo najemnin za čas božiča in njihovo 30-odstotno znižanje do februarja, kar je skupno naneslo 3,2 milijona povrnjenih sredstev študentski populaciji. Z dotičnim uspehom je gibanje doseglo nove razsežnosti, pri čemer se je najemniški stavki v naslednjih tednih pridružilo 55 od 140 univerz v Veliki Britaniji.

Najemnine študentskih sob se na otoku kot posledica reform visokega šolstva, s katerimi je vlada drastično znižala vrednost finančne pomoči, namenjene univerzam, postopno zvišujejo že od leta 2010. Slednje so tako prepuščene iskanju drugih virov financiranja, med katere v prvi vrsti sodijo najemnine majhnih in zastarelih študentskih bivalnih prostorov. Študentstvo v Veliki Britaniji je najemninam prisiljeno nameniti skoraj polovico svojega prihodka, kar je epidemija z drastičnim upadom študentskega dela še dodatno otežila.

Kljub uspehom prvega semestra, v katerem si je študentstvo  priborilo povračilo deleža stroškov in možnost odpovedi najema, je zagon gibanja v letu 2021 še vedno naraščal. Zahteve so presegle primarno ekonomsko linijo, ki je osrediščena na visok finančni strošek bivanja na kampusu. Nižanje kvalitete študija, nepotrebno povečevanje prisotnosti varnostnega osebja, spolno nasilje in institucionaliziran rasizem so teme, ki so vedno pogosteje vključene v protestniški diskurz.

Vrhunec je bil dosežen v preteklem mesecu z zasedbo univerzitetnih prostorov v mestih Manchester, Nottingham, Sheffield in Sheffield Hallam. Študentke in študentje namreč izpostavljajo, da 30-odstotno znižanje najemnin v prvem semestru nikakor ni dovolj. Več o tem študent Univerze Sheffield Hallam. 

IZJAVA

Kot drugo izmed zahtev zasedbe so študentke in študenti izpostavili nižanje količine varnostnega osebja. Razloge pojasni študent Univerze Sheffield Hallam.

IZJAVA

Zasedajoči študentke in študentje prav tako opozarjajo, da so univerze po protestih z nižanjem vrednosti najemnin pomagale samo tistim, ki so si lahko privoščili sobo na kampusu. Mnogi drugi študentke in študentje pa so svojo sobo prisiljeni najemati na nereguliranem nepremičninskem trgu.

IZJAVA

Prenašanje odgovornosti na posameznika se kaže v vseh sferah, s čimer študentsko gibanje zagrize v samo srž strukturne problematike družbene organizacije, katere vodilo je kapital. Univerza že dolgo ne predstavlja avtonomnega prostora, kjer je na prvo mesto postavljena produkcija znanja in ne dobiček. Sodobna univerzitetna sfera tako postopno podlega marketizaciji, ki je v prvi vrsti posledica nižanja državne podpore. Eden izmed direktnih pokazateljev marketizacije, proti kateremu se med drugim bori trenutno študentsko gibanje, je nižanje stika s profesoricami ter profesorji. Več o tem Jo Grady, akademičarka in britanska sindikalistka. 

IZJAVA

Primarna najemniška stavka, ki je bila zaslužna za vznik širšega študentskega gibanja, je pripeljala do naslavljanja strukturnih težav visokega šolstva. Zaradi groženj s tožbami so bili študentke in študentje prisiljeni predčasno prekiniti z zasedbami univerz v Združenem kraljestvu. Ne glede na razplet je študentstvu uspelo doseči povračilo več milijonov evrov najemniškega denarja kot tudi možnost prekinitve najemniških pogodb. Študentstvo Združenega kraljestva še vedno opozarja na problematike visokega šolstva, pri čemer dodaja. 

IZJAVA

Po poteh nedavnega študentskega uporništva Združenega kraljestva se je sprehajala Lori.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness