Zakaj je izobraževalno delo manj vredno?

Oddaja
17. 11. 2017 - 14.00

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije oziroma krajše SVIZ je nedavno izpostavil problem podplačanih zaposlenih v izobraževalni, raziskovalni in kulturni sferi. Povprečne plače učiteljev in drugih strokovnih delavcev v izobraževanju, plače raziskovalcev v znanosti in plače vrhunskih ustvarjalcev in strokovnjakov v kulturi namreč zaostajajo za plačami enako izobraženih v državni upravi in v zdravstvu. Pred enim mesecem, 16. oktobra, so na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport naslovil Zahteve za spremembo tarifnega dela Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja v RS in tarifnega dela Kolektivne pogodbe za raziskovalno dejavnost. Številke oziroma podatki so že sami po sebi zgovorni in zadosten pogoj za odpravo teh anomalij ali pa vsaj za začetek pogajanj med vlado in sindikati. A zaenkrat nič ne kaže na to, ravno obratno, v SVIZ-u vse glasneje govorijo o stavki.

 

Danes je potekala novinarska konferenca SVIZ-a, na kateri je o omenjenih problemih in potencialnih rešitvah oziroma stopnjevanju konflikta spregovoril glavni tajnik Branimir Štrukelj:

 

Izjava

 

Vlada torej zaenkrat nima posluha za zahteve SVIZ-a oziroma ima drugačne kriterije za zaposlene v izobraževalni in raziskovalni dejavnosti kot za ostale zaposlene v javnem sektorju.

 

Izjava

 

Če spomnimo - 5. oktobra letos je ob svetovnem delu učiteljev že potekal protest učiteljev in učiteljic. Takrat so organom SVIZ-a naložili, da v primeru, da vlada ne bo ustrezno reagirala na zahteve oziroma predloge, skličejo izredno sejo glavnega odbora sindikata. Gre za 53 članski organ, ki zastopa 38.000 članov in članic sindikata. Na njem bodo razpravljali o stopnjevanju konflikta oziroma odločali o splošni stavki v izobraževanju.

 

Izjava

 

Za konec pa še nekaj besed o potencialni stavki in zahtevah sindikata:

 

Izjava

 

Stavko podpira Tine.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.