Zgodovinjenje psihologije

Oddaja
13. 4. 2023 - 17.00

Pravkar se je na PLAC-u začel 2. simpozij kritične psihologije, tokrat z naslovom Zgodovinjenje psihologije. Lahko kar izklopite radio in se odpravite tja, lahko pa prisluhnete oddaji in se nato odločite. Časa je dovolj – simpozij bo namreč danes in jutri potekal od pete popoldanske pa nekje do devete večerne ure. Že drugič ga organizirajo članice in člani bralnega krožka kritične psihologije, ki deluje že četrto leto. Ana Reberc, pobudnica bralnega krožka, pove, kako je do ideje za simpozij sploh prišlo. 

IZJAVA

Reberc predstavi krožek in oriše smoter srečevanj. 

IZJAVA

Maša Suša in Tina Kuhar sta se krožku priključili v tem študijskem letu. Suša pove, zakaj se ji zdi krožek, ki je postal skupnost, pomemben za mlade psihologinje in psihologe ter tudi vse druge družbeno angažirane posameznice in posameznike. 

IZJAVA

Čez nekaj minut bosta s Kuhar začeli z referatom z naslovom Kako je psihologija postala družbeno relevantna znanost?

IZJAVA

Vsebino svojega prispevka predstavi še Žiga Mekiš Recek.

IZJAVA

Reberc našteje nekaj razlogov za izbor teme simpozija. 

IZJAVA

Dodaja, da psihologija kot veda zanika vpliv politično-ekonomskih prelomov na svoj lasten razvoj, saj se za razliko od prevladujočega mnenja ni razvijala linearno, temveč je bila vedno odvisna od dinamičnega in spreminjajočega kulturno-zgodovinskega okolja, v katerem se je producirala. Reberc bo na simpoziju jutri ob 17. uri v nagovoru še bolj poglobljeno odgovorila na vprašanje, čemu zgodoviniti psihologijo.

Na PLAC-u bosta danes in jutri v veganski verziji na voljo tudi jota in ričet. Reberc za konec obrazloži, da tudi izbira lokacije za simpozij ni nevtralna.

IZJAVA

Poslušalke in poslušalci, če želite spoznati ločnico med kritično in mainstream psihologijo, lahko danes poleg omenjenih doživite še referat Dina Manzonija Okoliščine vznika moderne duševnosti in referat Anje Maršič, ki bo spregovorila O merjenju inteligentnosti. Ob sedmih zvečer bo na vrsti okrogla miza O zgodovini kritične psihologije v Sloveniji. Poleg Ane Reberc bodo gostje še Vito Flaker, Mirjana Ule in Metka Mencin Čeplak. Program obeh dni bo objavljen tudi pod prispevkom na spletni strani: https://www.facebook.com/events/3342010099375428/?active_tab=discussion

 

 

Fotografija: kritične psihologinje 

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness