“Dovolj-Nam-Je”

Oddaja
8. 10. 2019 - 14.00

Študentska lupa je nastala kot odziv na dolgoletni ponor kvalitetnega in transparentnega delovanja Študentske organizacije Univerze na Primorskem, krajše ŠOUP. Naše glavno vodilo je zaščita skupnih interesov, študentov, mladih in družbe kot take. Oblikovanje navadnemu študentu prijaznega študijskega okolja. Študentska lupa je torej glas po spremembah na področju študentskega organiziranja in visokega šolstva.

Saj ne opozarjamo na nič novega, bi rekli. Res je. Problemi so že dolgo in se samo kopičijo, nanje pa tudi neprestano opozarjajo različni posamezniki. A tokrat je skupaj stopila cela skupina študentov, ki verjamejo, da bi morala Študentska organizacija delovati predvsem v korist VSEH študentov in ne le peščice, kot je trenutno praksa. In ko stopimo skupaj, smo močnejši. Prav tako je naša posebnost to, da nimamo nikakršnih osebnih zamer do posameznikov, ki delujejo v okvirih ŠOUP organizacije, zato menimo, da lahko tudi mi normalno ocenjujemo tamkajšnje stanje in izražamo svoje mnenje.

Reševanja obstoječih problemov smo se lotili sistematično, največji potencial pri doseganju dolgoročnega cilja reševanja problemov pa vidimo v širjenju informacij. Tega se lotevamo predvsem iz dveh razlogov. Prvi je ta, da študentje večinoma sploh niso seznanjeni z načinom delovanja ŠOUP-a – saj poznamo pregovor: »Ni vse zlato, kar se sveti.« Seveda se tudi ŠOUP zadnje čase res trudi, da bi se svetil, če nikjer drugje, vsaj na študentskih žurkah. Drugi razlog je vezan predvsem na stanje današnje družbe, v kateri je potrebno ljudem kakšno informacijo servirati na pladnju, saj je sami ne bodo poiskali.

V prvi polovici leta smo opozarjali na številne nepravilnosti, ki so bile v tistem trenutku aktualne, obregnili pa smo se tudi ob nekaj starih grehov. Kaj nas je zmotilo? No, predvsem to, da z zneski, ki jih imajo na voljo na letni ravni, za študente naredijo bolj malo. Žal sicer nismo uspeli narediti natančne analize, a če primerjamo število in doseg organiziranih dogodkov ŠOUP-a, ki ima na letni ravni več kot 800.000 €, z vsemi študentskimi sveti na UP, ki imajo na letni ravni približno 75.000 €, nam že to predstavi neko sliko. Študentski sveti so po večini zelo aktivni in neprestano delajo na organizaciji dogodkov za študente, medtem ko ŠOUP organizira bolj malo študentu koristnih dogodkov, pa še teh ne promovira preveč. Kam gre torej ves denar, namenjen študentom?

Seveda smo poskusili priti do številnih podatkov, ki jih ŠOUP skriva pred javnostjo, a za katere navaja, da jih bo prosilcu po poslanem zahtevku posredoval. Poskusili smo, večkrat, a vsakič naleteli na drugo težavo in podatkov nikakor ni bilo.

Prav, tudi to smo sprejeli, pa saj vemo, kako funkcionira ustroj ŠOUP-a, in nad rezultati niti nismo bili preveč presenečeni.

Ker smo vedeli, da morajo proti koncu letošnjega leta izpeljati volitve v Študentski zbor, smo se odločili, da študente spodbudimo k aktivni udeležbi na le-teh in tako poskusimo izboljšati zadeve. S študenti, ki so se pripravljeni aktivno udejstvovati v študentskem organiziranju, stojijo za svojimi besedami in se ne uklanjajo grožnjam, podkupninam in ostalim pritiskom, bi se zadeve znotraj ŠOUP-a gotovo spremenile ali vsaj nekoliko zamajale. Zato smo neprestano opozarjali na volitve v Študentski zbor. Če že ŠOUP tega ni naredil, čeprav gre za njihove volitve, smo želeli do študentov to informacijo spraviti vsaj mi.

A seveda, kot pri vseh ostalih stvareh, tudi volitve na ŠOUP-u niso neoporečne. To smo vedeli vnaprej. Vedeli smo, da razpis ne bo vidno objavljen, vedeli smo, da bo časa za kandidature malo, vedeli smo, da ne želijo usmerjati pozornosti na volitve, vedeli smo, da želijo to izpeljati čim bolj skrito in čim bolj gladko, s svojimi kandidati, ki bodo delovali, kot jim bo rečeno. Vedeli smo tudi, na kakšen način so v preteklosti kandidate neutemeljeno metali iz kandidaturnega postopka.

Zato smo kandidatom, ki so se nam oglasili, natančno povedali, kako naj se postopka lotijo, da se izognejo morebitnim težavam. A glej ga zlomka, izmislili so si nov način za izločanje kandidatur. In takih je bilo kar 9 od 22. Mar ni to zanimivo? Razlog naj bi bili podvojeni podporni glasovi, čeprav vemo, da imajo nekateri kandidati, ki so se uvrstili na volitve, podvojene glasove z nekaterimi, ki so bili izločeni. Prav tako vemo, da v preteklosti to ni bil problem. No, saj bi to lahko bila stvar debate, pa pravzaprav ni, saj v nobenem aktu ni zapisano oziroma omejeno, koliko kandidatom lahko vsak študent odda podporo.

Prav tako smo se že v samem razpisu srečali s številnimi kršitvami Študentskega odloka o volitvah v študentski zbor Študentske organizacije Univerze na Primorskem. V razpisu nikjer ni bila določena odgovorna oseba, ki naj bi kandidatom dala obrazce in vloge sprejela – čeprav je v Študentskem odloku zapisano, da bi morala biti. Prav tako naj bi se ta izmenjava zgodila v sprejemni pisarni ŠOUP, ki ne obstaja, in niti predsednik Volilne komisije ni vedel, kje se ga drži glava, ko je na ŠOUP prišla skupina potencialnih kandidatov. Ne, predsednik Volilne komisije ni vedel, kako potekajo volitve. Kot rezultat tega so vsakega, ki je prišel po obrazce, pol ure pošiljali gor in dol, dokler se sami med seboj niso dogovorili, kako bodo postopali. No, priznajmo, proti koncu tedna so uspeli sprintati napis »sprejemna pisarna« na navaden bel list in ga zalepiti na eno izmed pisarn.

Zaradi govoric o nepravilnostih med postopkom odpiranja kandidatur so številni študentje želeli biti prisotni na samem dogodku, saj je le-ta odprt za širšo javnost, in kljub številnim poslanim sporočilom Volilna komisija ni uspela posredovati tega podatka niti enemu.

Dodatno, kljub temu da 45. člen Študentskega odloka narekuje, da mora biti razglas objavljen en dan po roku za oddajo kandidatur, in 3. člen, da se pri vseh rokih štejejo vsi dnevi ne glede na vikende in praznike, so odlok objavili kar dva dni prepozno.

Nepravilnosti in spornih postopanj je ogromno, veliko preveč za tak prispevek, a naj se za začetek začne o tem govoriti. Sledite nam, preberite že obstoječe prispevke, sledite novim in delite med prijatelje. Naj se ve, s kom imamo opravka. Naj se ve, kdo upravlja z našim študentskim denarjem in za kaj ga porablja!

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

je nekdo napisal kar je treba poklon!

Te pokveke iz šoup je treba zapret

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.