Božičnega premirja v Franciji ne bo!

Božičnega premirja v Franciji ne bo!

Oddaja
23. 12. 2019 - 16.00

Četrtega decembra letos je francoski premier Edouard Phillipe naznanil pokojninsko reformo. Glavni novosti, ki ju prinaša, sta višanje starosti ob upokojitvi in poenotenje sistema pokojnin, ki je trenutno razdeljen na 42 razdelkov glede na kategorijo dela, ki ga oseba opravlja. Reforma bi veljala za tiste, ki bi na trg delovne sile vstopili v letu 2022, kar bo tudi zadnje leto predsedovanja Emmanuela Macrona. Trenutni pooblaščenec za pokojnine Jean-Paul Delevoye je naletel na velika nasprotovanja s strani sindikatov številnih področij v državi.

Takoj naslednji dan, petega decembra, se je začel val demonstracij, ki je vodil v splošno stavko. V njej so trenutno udeleženi delavci v prevozništvu, zdravstvu, izobraževanju in nekaterih drugih sektorjih. Ob prihajajočem prazničnem obdobju so sindikalne organizacije na področju prevozništva in izobraževanja objavile skupno izjavo, ki ji bomo sedaj prisluhnili.

Od petega decembra dalje se je izgradilo množično gibanje v nasprotovanju pokojninski reformi Macrona in Delevoyea. Naši sektorji za tovorništvo, javni mestni prevoz in izobraževanje so svojim uporabnikom pokazali, da so v prvih vrstah mobilizacije, oziroma vsaj to, da se v njihovih sektorjih učinki stavke najmočneje občutijo. Znatno število osebja v naših sektorjih stavka od petega decembra in naše organizacije pozivajo celotno osebje, da se stavki pridruži. Za stavko je odgovorna vlada, ki zavrača možnost umika svojega projekta, ki ga večina prebivalstva ne podpira.

Želimo ponovno zagotoviti, da to gibanje ni elitistično in njegov smisel ni v tem, da bi branili svoje domnevne privilegije. Z mobilizacijo branimo pravice vseh nas: z izjemo manjšine najbogatejših, tistih pravih privilegirancev, ta reforma pomeni izgubo za večino prebivalstva tako glede starosti ob upokojitvi kot tudi glede višine pokojnin. Nedavne izjave premierja in razglasi ministrov naših sektorjev o reformi niso nič spremenili: umik projekta Marcona in Delevoyea je naša prioriteta.

Obdobje praznikov ob koncu leta se približuje. To vladi predstavlja priložnost, da izvaja pritisk na sektorje, ki stavkajo, tako da maha z zastavo z napisom “božično premirje”, da bi razdelila prebivalstvo. To pa ne bo šlo! In prav nič ne pomaga pri tem, da bi vlada za svoj projekt dobila naklonjenost. Kar se naših organizacij tiče, božičnega premirja ne bo. Odločno ponavljamo: “ni premirja, dokler ni umika!”.

V prihajajočih dveh tednih bo osebje javnih izobraževalnih zavodov na dopustu. V tem obdobju so predvidene različne akcije v sodelovanju skupin zaposlenih, ki se bodo povezovale s stavko v tovorništvu in javnemu prevozu. Akcije bodo potekale v raznolikih oblikah, kot so na primer različne blokade, brezplačne cestnine od 21. decembra naprej, božične večerje na večjih železniških in avtobusnih postajah, deljenje letakov, skupščina skupin zaposlenih in demonstracije.

Osemindvajseti december bo dan, namenjen množični mobilizaciji in akciji različnih skupin zaposlenih po državi.

Naše organizacije pozivajo k naslednjemu:

- vsi se pridružite stavki, ki naj traja do umika reforme,

- zaposleni v naših sektorjih naj vzpostavijo povezave na lokalnem nivoju in organizirajo lokalno prebivalstvo tako, da bodo izvajali skupne akcije, kot so zborovanja, deljenje letakov, javne pobude in razne manifestacije,

- zaposleni naj se med dopustom vključijo v različne akcije v kraju, v katerem bivajo ali dopustujejo,

- prebivalstvo naj podpre stavkajoče na različne načine, sodeluje v raznih pobudah in prispeva v solidarnostne fonde.

 

Z zvezka za srednješolsko francoščino je prah popihala Hana R.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.