Kako vzgaja in izobražuje projekt Imuno?

Mnenje, kolumna ali komentar
7. 2. 2020 - 16.00

Današnji komentar je za oddajo Pod katedrom - obdobju koronavirusa in gripe primerno - prispeval projekt Imuno, ki se bo v naslednjih minutah predstavil in objasnil, kako v slovenskem prostoru širijo dober glas o cepivih. 

Skupine, ki nasprotujejo cepljenju, obstajajo, odkar obstaja možnost cepljenja, v zadnjih letih, sploh v državah razvitega sveta, pa smo priča novemu valu nasprotovanj. Enostavno širjenje velikega števila nasprotujočih si informacij nenehno poglablja dvome v znanstvene resnice in prakse, ki se sklicujejo nanje. Ko so v igri tako pomembne vrednote, kot je zdravje, so dvomi toliko bolj trdovratni, želja po razumevanju strokovnih posegov pa velika. Medicinska oziroma z medicino povezana stroka se zato v svoji skrbi za zdravje posameznic, posameznikov in cele populacije ne more več zanašati zgolj na svojo znanstveno in strokovno avtoriteto in na zaupanje ljudi, ki bi na tej avtoriteti temeljilo. Sicer pogosto nimajo niti veščin niti časa, da bi kompleksne procese in posege pojasnili enostavno, razumljivo in hkrati strokovno korektno. Vse to velja tudi za cepljenje, ki vzbuja še dodatne dvome, ker gre za preventivni poseg v - načeloma - zdravo telo, ker ga spodbuja država in ker zadeva tudi najmlajše.

Da bi ljudem korektno pojasnili pomen, učinke in posledice cepljenja, pa tudi način proizvodnje cepiv; da bi pomagali poglobiti zaupanje v cepljenje, pa tudi v zdravnice in zdravnike, ki ga zagovarjajo in izvajajo, se je leta 2016 oblikovala delovna skupina pod imenom Imuno, ki je z leti prerasla v najaktivnejši projekt pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije (krajše DŠMS) in hkrati eno najuspešnejših študentskih iniciativ na področju javnega zdravstva, o čemer priča nagrada Evropske komisije za najboljši javnozdravstveni projekt na področju cepljenja leta 2017.

Projekt sestavljamo prostovoljci in prostovoljke številnih fakultet Univerze v Ljubljani, saj za uspešno delo potrebujemo širok spekter članov in članic: od strokovno izobraženih predavateljev in predavateljic do oblikovalcev in oblikovalk grafik in brošur. Največ članov in članic prihaja iz Medicinske fakultete, sicer pa tudi iz Veterinarske fakultete, Biotehniške fakultete, Zdravstvene fakultete, Fakultete za farmacijo, Fakultete za kemijo in kemijsko inženirstvo in Fakultete za arhitekturo.

Da bi dosegli svoj cilj, izvajamo delavnice na srednjih šolah, javna predavanja, predavanja na šolah za starše in na fakultetah za študentke in študente, prek spleta in spletnih socialnih omrežij širimo preverjene informacije in odgovarjamo na dileme, organiziramo izobraževalne kongrese …

Vse te aktivnosti poskušamo prilagoditi željam in pričakovanemu znanju publike. Ker je za razumevanje samih osnov delovanja cepiv in imunologije potrebno vsaj osnovno znanje iz biologije, redko predavamo mlajšim od tretjega letnika srednje šole, za na primer študente naravoslovnih fakultet pa predavanja prilagodimo, tako da vključujejo podrobnejše razlage in nova odkritja s tega področja. Ker se nam zdi, da je z zaupanjem v to učinkovito in varno metodo zaščite potrebno začeti že pri najmlajših, smo v sozaložništvu z Mladinsko knjigo izdali slikanico Nežka se cepi. Namenjena je otrokom, starim pet ali šest let, ki se zaradi nacionalnega programa v tem obdobju ponovno srečujejo s cepljenjem. Cepljenje seveda ni prijetno in s slikanico poskušamo staršem in otrokom olajšati obisk pri zdravniku ter se jim približati na poljudnejši, prijetnejši način.

Zaradi dobrih povratnih informacij vemo, da je naše delo uspešno, kar nam daje zagon za nadaljnje delo.

 

Projekt Imuno je predstavil Vid Čeplak Mencin.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness