Prostovoljna izselitev

Mnenje, kolumna ali komentar
4. 12. 2022 - 16.00

Študentski svet stanovalcev študentskih domov UM je v nasprotju z rezultati ankete, torej proti volji študentk in študentov, na seji 28. novembra izdal sklep, v katerem je podal pozitivno mnenje glede prostovoljne začasne izselitve stanovalk in stanovalcev za namen organizacije in izvedbe Olimpijskega festivala evropske mladine, ki bo potekal julija leta 2023. V zvezi z dogajanjem je še precej nejasnosti, zato se bo univerzitetna redakcija v današnjem komentarju začasne izselitve študentov za druge namene lotila previdneje in pogledala nekoliko širše. 

Študentke in študenti Univerze v Mariboru naj bi naslednji teden začeli podpisovati anekse k pogodbam, v katerih privolijo v prostovoljno začasno izselitev. Za zdaj naj bi vsaka študentka imela izbiro, ali bo aneks k pogodbi podpisala ali ne, pa vendar lahko glede na odgovore študentskega sveta podvomimo o možnosti izbire. V odgovor študentki, ki je pod objavo na Facebooku poizvedovala o situaciji, je študentski svet stanovalcev zapisal: »Standardi olimpijskega komiteja zahtevajo, da se v določenem območju gibljejo le udeleženci festivala oziroma spremljevalci, zato naj bi bile v ta namen nastanitve, v katerih bodo bivali športniki, nedostopne zunanjim ljudem. Središče dogajanja naj bi bil kampus Gosposvetska, kjer bi bila postavljena zbirališča, kjer bi športniki jedli, ambulanta in druge storitve/aktivnosti, vendar pa bi bili v uporabi skoraj vsi študentski in dijaški domovi v Mariboru.«

Če naj bi se na območju gibali samo udeleženci festivala in spremljevalci, v uporabi pa bodo skoraj vsi študentski in dijaški domovi v Mariboru, upravičeno sklepamo, da se bodo morali izseliti skoraj vsi študenti in študentke, kar v razpravo vnese novo dimenzijo. Izjema bodo študentske družine, tuji študenti, študenti invalidi in študenti s stalnim prebivališčem v domu, ki bodo za čas dogodka zgolj preseljeni – organizatorji dogodka naj bi jim zagotovili drugo nastanitev. 

Študentski svet stanovalcev je v objavi zapisal, da so soglasje podali, ker so s tem dosegli zagotovilo, da bodo začasno izseljene stanovalke opravičene plačevanja stanarine za vsaj en mesec. Zapis se bere kot izkupiček pogajanj in obenem med vrsticami sporoča, da morda sploh ni bilo predvideno, da bi uprava študentskih domov študentke in študente opravičila plačila stanarine, vsaj ne za cel mesec. Študentka bi v najslabšem primeru lahko plačevala za posteljo, v kateri ne more spati. In čeprav dogodek poteka v drugi polovici julija, ko bodo domovi najbrž res nekoliko bolj prazni, je indikativno, da Univerza v Mariboru in uprava študentske domove dojemata kot prostor, ki lahko služi tudi drugim namenom in ne samo bivanju študentk in študentov, ki ta status ohranjajo tudi v poletnih mesecih.  

Podobno prakso že več let izvajajo v študentskih domovih Univerze na Primorskem, tam julija in avgusta sobe oddajajo turistom, študentke in študenti pa se morajo izseliti. V primeru Maribora gre za zdaj za enkratno situacijo, nove potrebe po prostovoljnih začasnih izselitvah se še niso pojavile, a kot nam kaže aktualni primer, ne obstajajo nobene varovalke, ki bi upravljavcem študentskih domov preprečile, da po lastni presoji študentske postelje kratkoročno oddajo v druge namene in ob tem pričakujejo, da se bodo študenti za ta čas prostovoljno izselili. 

Verjetno brez večjih ovir pripravijo nov aneks k pogodbi ali pa – kot na Primorskem – pogodba že vključuje člen, ki navaja, da študentka julija in avgusta pač ne more preživeti (na morju). Študentsko sobo dobiš le, če privoliš, da te poleti tam ne bo, ostanejo pa lahko študenti, ki izpolnjujejo tako imenovane izredne pogoje. Upoštevajo se na primer potrdilo fakultete o opravljanju obvezne študijske prakse ali pisanju diplomske naloge, potrdilo zdravnika o kroničnih boleznih, potrdilo delodajalca o poletnem delu in potrdilo o slabšem socialno-ekonomskem položaju. Naj omenimo, da se prazne študentske postelje za turistične namene že več let lahko oddajajo tudi v Mariboru in Ljubljani, a gre za postelje, ki jih za seboj pustijo tuji študenti, oziroma za resnično prostovoljne izselitve v času poletja. 

Če se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Univerza v Mariboru in uprava študentskih domov odločijo, da bi študentske sobe še kakšno poletje oddajali ob še kakšni priložnosti, s katero lahko tudi profitirajo – zakaj pa ne? Ko se takšna odločitev sprejme enkrat, lahko pričakujemo, da se bodo študentske postelje izkazale za najprimernejšo nastanitev gostov tudi ob drugih občinskih, državnih ali mednarodnih dogodkih. Sprašujemo se, kam naj se za krajše, a še nedefinirano časovno obdobje prostovoljno izseli okoli 2500 študentk in študentov, v kar je študentski svet stanovalcev privolil »zaradi sočutja in podpore do mladih športnikov«. 

Dogajanje lahko razumemo kot še en simptom pootročenja populacije študentov in študentk – bivanje v študentskem domu je v bistvu šola v naravi, začasna zadeva, iz katere se študentarija vrne domov, kamor spada. Pri tem se vztrajno pozablja, da študenti v domovih bivajo z razlogom – potencialna prisilna vrnitev v domače okolje ali iskanje nadomestne namestitve na trgu, ki tudi v Mariboru ni več najbolj prijazen, lahko za študentko pomeni tako finančno kot psihično obremenitev, pred čimer naj bi jo obvarovala prav zagotovljena postelja v študentskem domu.  

Sprašujemo se tudi, zakaj se do tako pomembne odločitve, kot je možna začasna izselitev ali preselitev vseh stanovalcev mariborskih študentskih domov, še vedno ni opredelila Študentska organizacija Univerze v Mariboru, ki je za zastopanje interesov mariborskih študentov v letu 2022 prejela krepko čez 2 milijona evrov sredstev z naslova študentskega dela. Vztrajamo, da bi morala študentska organizacija v takšnih primerih nemudoma ukrepati in brezkompromisno braniti pravico študentk in študentov do bivanja v študentskem domu. 

Jutri, v ponedeljek, 5. decembra, se po navedbah študentskega sveta stanovalcev obeta odprta debata, v kateri naj bi študentke in študenti imeli možnost izraziti svoje mnenje in dobiti odgovore na zastavljena vprašanja. Z dovoljšnjim pritiskom bi morda lahko dosegli, da študentski svet stanovalcev soglasje umakne, svojo odločitev pa veže na odstop celotne sestave študentskega sveta stanovalcev, s čimer bi upravi dal nekakšen ultimat. Podatka o tem, kdo od organizatorjev, vodstva univerze in uprave študentskih domov se bo dogodka udeležil, do zaključka redakcije sicer nismo uspeli dobiti.

O razpletu in novih informacijah bomo poročale v petek v oddaji Kaj pa univerza.

 

 

Slika: Design for a Curtained Four Poster Bed with Brown, Pink and White Striped Curtains MET DP807425.jpg

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.