Svoboda in stiska

Oddaja

ilustracija: Julianna Brion

 

Današnji komentar za oddajo Pod katedrom sta prispevali Eva Margon in Darja Tadić iz društva Ekvator.

 

Ekvator, društvo za raziskovanje izkušenj kazni zapora, je prostovoljna, samostojna, nepolitična in nevladna organizacija z nepridobitnimi cilji. Združuje osebe z izkušnjo kazni zapora, strokovnjake in strokovnjakinje ter druge posameznike in posameznice, ki se zanimajo za področje penalnega in postpenalnega dela, za pojav tako imenovanega povratništva in druge, z njimi povezane situacije in pojave.

Društvo je med drugim izvajalo projekt v Prevzgojnem domu Radeče, kjer prebivajo mladi med 14 in 23 letom, ki jim je sodišče izreklo vzgojni ukrep.

Izjava

V preteklosti so že bili kritični do dela v prevzgojnem domu. Predvsem jih moti, da se velik poudarek daje na delo in razvijanje delovnih navad gojencev. V društvu menijo, da bi v Radečah morali dajati prednost vzgoji oziroma prevzgoji, in ne delu. Danes Ekvator ohranja stike z mladostniki izven prevzgojnega doma.

Izjava

V društvu organizirajo tudi mesečna srečanja z odraslimi in mladimi z izkušnjo zapora ali prevzgojnega doma. Ugotavljajo, da je v Sloveniji veliko pomanjkanje kakršnekoli postpenalne podpore. Posameznikom, ki so večino svoje kazni preživeli na bolj zaprtem oddelku, je tako ta preskok zelo otežen. 

Izjava

O društvu Ekvator ste na Radiu Študent poslušali komentar Eve Margon in Darje Tadić.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness