Študentski obvestilnik

Oddaja
27. 3. 2023 - 16.00

Študentke in študentje, marec se končuje, z njim pa tudi Mesec kulture in umetnosti. Do konca tedna lahko še izkoristite prost vstop v Cukrarno in si ogledate razstavo KonSekvence = fragmenti možnega ekosistema, ki je rezultat delovanja KonSa, Platforme za sodobno raziskovalno umetnost. Njena cilja sta seznanjanje občinstva s tematikami s področij umetne inteligence, robotike, biotehnologije in ekologije ter premišljanje vpliva znanosti in sodobnih tehnologij na posameznika in družbo. 

Navijaško razpoloženi študenti in študentke ter drugi, ki želite podpreti moške in ženske košarkarske ekipe svojih fakultet, se lahko danes od 18.30 do 22.30 udeležite prvih tekem Univerzitetne lige v košarki 3x3 za študijsko leto 2022/2023. Tekmovanje bo potekalo v Dvorani Srednje zdravstvene šole, tam se bo prvi sklop tekem odvil 27. marca, drugi pa 24. aprila. Razpored košarkarskih tekem dobite na Facebook strani dogodka

V torek, 28. marca, bosta na Filozofski fakulteti potekala tiskovna konferenca in pogovor z avtorjem ob izidu znanstvene monografije Ekosistemska družbena ureditev. Na dogodku, ki ga organizirata Oddelek za geografijo in Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete, bodo predstavljena dognanja avtorja, zaslužnega profesorja doktorja Dušana Pluta, iz 1800 strani dolge monografije, ki je izšla v dveh zvezkih. Dogodek bo potekal ob 13.30 v predavalnici 34. 

Prav tako v torek se bo na Filozofski fakulteti, v sklopu Dnevov enakosti spolov, odvila okrogla miza Etična vprašanja in metodološki izzivi pri raziskovanju seksualnega dela. Sogovornice in sogovorniki bodo razpravljali o etičnih vprašanjih, ki so se porajala v sklopu njihovega raziskovanja seksualnega dela – v Sloveniji še precej neraziskanega področja, govorili pa bodo tudi o projektu Mirovnega inštituta, imenovanem Poklicno tveganje v seksualnem delu na presečiščih političnega okvirja in družbene stigme. Dogodek bo potekal v Modri sobi ob 17.00. 

V sredo, 29. marca, bo v baru Foerster ob sedmih zvečer potekal kviz Velike inženirske sive celice, ki ga organizirata Študentski svet Fakultete za strojništvo in organizacija Strojnik.si. Kviz bo zajemal teme s področja strojništva, elektrotehnike, gradbeništva, računalništva, informatike in kemije. Tisti, ki se spoznate na našteta področja in bi si radi razgibali sive celice, lahko naberete še tri prijatelje ali prijateljice za ekipo, povezavo do prijave na kviz dobite na Facebook strani dogodka

V četrtek, 30. marca, bo na Filozofski fakulteti potekalo predavanje z naslovom Glasba, vojna in mir: primer Šrilanke. Na predavanju, ki ga organizirajo Oddelek za muzikologijo Filozofske fakultete, šrilanška Univerza Kelaniya in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija, bo predavateljica s šrilanške univerze govorila o različnih rabah glasbe v obdobju večdesetletne vojne in v obdobju miru po letu 2009 na Šrilanki. Dogodek bo potekal ob 15.30 v predavalnici 535B. 

Prav tako v četrtek bo od 16.00 do 19.00 na Fakulteti za družbene vede potekala delavnica Osnove pogajanj. Na delavnici bo izredni profesor doktor Boštjan Udovič s Katedre za mednarodne odnose predaval o tem, kako biti dober pogajalec v različnih kontekstih – kako izpogajati višjo plačo, četudi delodajalec temu ni naklonjen, kako izpogajati nižjo ceno jeklenega konjička in tudi stanovanja kljub naraščajočim cenam na nepremičninskem trgu. Dodal bo tudi nekaj psiholoških trikov, ki bodo – ob pravilni rabi – človeka spremenili v pravega mojstra pogajanj.

Poleg te bo na Fakulteti za družbene vede v četrtek ob štirih popoldne potekala tudi delavnica Ilustracija in inspiracija. Na delavnici bo oblikovalka in ilustratorka Sara Vidmajer predstavila, kako se lotiti ilustriranja in katere spletne strani in aplikacije lahko pri tem uporabite za pomoč, zatem pa se bodo na delavnici odvile tudi ilustratorske in risarske igre. Delavnica bo potekala v sobi FDV 3, za pristop je potrebna prijava, povezavo do te pa najdete na Facebook strani dogodka

Kot zaključek Meseca kulture in umetnosti bo v četrtek ob sedmi večerni uri potekal koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič, v katerem prepevajo študentje in študentke fakultet in akademij Univerze v Ljubljani. Dogodek, ki ga organizirata Center za obštudijske dejavnosti Univerze v Ljubljani in Študentski dom Ljubljana, bo potekal v restavraciji Rožna kuhna. Povezavo za prijavo na dogodek najdete na Facebook strani dogodka

Študentsko sociološko društvo Sociopatija poziva k prijavi prispevkov, člankov, raziskovalnih nalog in komentarjev, posvečenih sociološkim fenomenom in družbenim problematikam, ki bodo objavljeni v zborniku Študentska razmišljanja. Za objavo v zborniku, ki bo vnesena tudi v knjižnično-informacijski sistem Cobiss, ni potrebna sociološka izobrazba, temveč za sodelovanje zadostuje že izostreno kritično oko. Temo prispevka lahko na elektronski naslov društva prijavite do 1. aprila. Več informacij o postopku prijave, zgradbi prispevka in drugih formalnostih dobite na Facebook strani društva

Z današnjim dnem se zaključuje prvi prijavni rok za vpis na dodiplomske in enovite magistrske programe univerz za naslednje študijsko leto. Tisti, ki tega še niste storili, čimprej odprite portal eVŠ in se vpišite na izbrano fakulteto, saj bo drugi prijavni rok potekal šele od 21. do 25. avgusta. Tisti, ki ste se že prijavili, boste sodbo o tem, ali ste sprejeti na izbrano fakulteto, dobili najpozneje do 21. julija, vpis sprejetih v prvem roku pa bo potekal od 24. julija do 17. avgusta.

 

Akademskih 15

27.3.

Visokošolski sindikat Slovenije je napovedal nadaljevanje stavkovnih aktivnosti. Med drugim vlada prejšnji četrtek ni potrdila besedila sporazuma, ki ga je sindikat z vladno pogajalsko skupino dosegel 15. marca. Nadalje je vlada dogovor o novem orientacijskem delovnem mestu v visokem šolstvu sklenila s šolskim sindikatom SVIZ, predsednik visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič pa opozarja, da je SVIZ pri tem pozabil na plačno skupino J, prav tako za zaposlene v visokem šolstvu ostajajo tudi nekatera druga plačna nesorazmerja. 

Kovačič je ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča pozval k odstopu. V sindikatu kot razlog za to navajajo, da se je minister po reorganizaciji vlade in ustanovitvi novega ministrstva posvetil predvsem področju inovacij, visoko šolstvo pa prepustil šolskemu ministru Darju Feldi. Kot so zapisali v izjavi za javnost, Papičev odstop zahtevajo, citiramo, »ker je nesposoben in ker mu za univerze ni mar«. Ponižujoč odnos vlade do univerz se po besedah Kovačiča kaže tudi v tem, da Papič na zadnje pogajanje s sindikatom sploh ni prišel. Zaradi nekredibilnosti vlade sindikat zaostruje sindikalni boj, o datumih nadaljnjih aktivnosti pa bodo obvestili naknadno.

 

Vir naslovne fotografije

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness