Študentski obvestilnik

Oddaja
20. 11. 2023 - 16.00

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje namerava v zakon o poklicnem in strokovnem izobraževanju dodati spremembo, ki bi dijakom in dijakinjam v času praktičnega usposabljanja zagotavljala prehrano. Trenutni zakon o šolski prehrani delodajalcem, pri katerih dijaki prakso opravljajo, namreč te obveze ne nalaga – dijaki v tem času tako niso upravičeni do subvencionirane prehrane. Po besedah ministrstva dijaki trenutno brez malice ostajajo v manjših podjetjih in v javnem sektorju, na primer v vrtcih in zdravstvu. Poziv je na podlagi anonimne pobude na vlado naslovil varuh človekovih pravic.

Državni zbor je podprl predlog, ki določa, da se v letu 2024 socialni transferji z inflacijo uskladijo v višini 70 odstotkov. V to so zajete tudi štipendije, otroški dodatki in subvencije za študentsko prehrano. Odločitev vlade je naletela na kritike različnih organizacij, proti njemu so se med drugim izrekli Visokošolski sindikat, Sindikat Mladi plus in Študentska organizacija Slovenije. Kritiki opozarjajo, da bodo določbe amandmaja škodile najbolj ogroženim članom družbe in negativno vplivale tudi na študentsko in dijaško populacijo.

Prikrajšane študentke, študentske družine in ostale prejemnice socialnih transferjev niso edine, ki bodo v letu 2024 prejemale manj sredstev od pričakovanih. Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost, krajše ARIS, je namreč sredstva za (so)financiranje raziskovalnih projektov od lani zmanjšala za 40 odstotkov, kot opozarjata Visokošolski sindikat in SVIZ. V sporočilu za javnost sta sindikata opozorila na beg možganov, za katerega so v veliki meri krivi rezi v proračun za znanost, podobni pričujočemu. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije sindikata pozivata, naj zagotovi zadostno financiranje. ARIS pa, naj razpis ponovi s povečano vrednostjo in z enakim rokom oddaje kot v preteklih letih, na kar so opozorili že prejšnji teden.

Študentsko društvo Sociopatija danes ob 18. uri v Placu organizira okroglo mizo, naslovljeno Nevidne resničnosti Arcaha. Govorilo se bo o preteklem in trenutnem dogajanju v Arcahu oziroma Gorskem Karabahu, o vojni, genocidu, odnosih Armenije s Turčijo, Rusijo, EU in drugem. Poleg pogovora si boste lahko ogledali razstavo fotografij dveh armenskih fotografov iz Arcaha. Zbirali pa se bodo tudi prostovoljni prispevki za eno izmed družin, ki je morala zapustiti Arcah po azerbajdžanskem napadu. 

Slovenska akademija znanosti in umetnosti jutri ob 8.30 vabi na Simpozij o Stritarju in Tavčarju, ki se bo odvil v akademijski dvorani. Več govorcev bo na različne načine obravnavalo avtorja Josipa Stritarja in Ivana Tavčarja, njun čas ustvarjanja in njuno umeščanje v splošno književnost tistega časa. Simpozij traja do 13. ure, za več informacij in program dogodka pa lahko obiščete stran SAZU.

Prav tako bo v torek ob 18. uri v prostorih Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete, natančneje v predavalnici 3, potekala javna tribuna Genocid v Palestini: kaj lahko naredimo?. Povezovalki Maša Cvetežar in Lisa Kolos se bosta s Palestinci, živečimi v Sloveniji, pogovarjali o trenutni situaciji v Gazi in na Zahodnem Bregu, o zgodovinskem kontekstu okupacije palestinskega ozemlja ter o možnih oblikah solidarnosti s Palestinkami in Palestinci.

Francoski inštitut v sodelovanju z International Research Centre on Artificial Intelligence v sredo ob 18-ih v Mestnem muzeju Ljubljana organizira okroglo mizo z naslovom Umetna inteligenca in umetniško ustvarjanje. V pogovoru, ki ga bo vodil novinar Igor E. Bergant, bodo slovenski in francoski strokovnjaki razpravljali o vprašanjih in dilemah, ki jih na področju umetniškega ustvarjanja odpira umetna inteligenca. Dogodek je del cikla Chat IFS: umetna inteligenca pod vprašajem. Okrogla miza bo potekala v angleščini, udeležite se je lahko brezplačno, treba je le rezervirati sedež, kar lahko storite na Facebook strani z dogodkom.

V četrtek bo v Knjižnici Otona Župančiča ob 18. uri potekal zaključni dogodek projekta Starizem: problem na obeh straneh starostnega spektra, ki ga je izvedel OPRO, zavod za aplikativne študije. Uvodnemu nagovoru sociologa Otta Gerdine in predavanju psihologinje Mirjane Nastran Ulebo sledil ogled kratkega dokumentarnega filma z naslovom Koliko pa ti šteješ?. Film z zgodbami posameznikov in pogovori s strokovnjaki opozarja na razširjenost stereotipov in predsodkov o mladih in starih ljudeh, hkrati pa išče rešitve in načine, kako se jim zoperstaviti. Filmu bo sledila razprava in možnost vprašanj.

Inštitut Nove revije vabi na 2. kongres Mednarodnega centra za preučevanje sodobnega nihilizma s podnaslovom »Človeška eksistenca in koeksistenca v epohi nihilizma«, ki bo med 28. In 30. novembrom potekal v City Hotelu v Ljubljani. Kongres bo »posvečen premisleku razmerja med humanizmom in nihilizmom, h kateremu se danes – zlasti pod vplivom znanstveno-tehnološkega napredka in globalnih družbenih razmer – večinoma pristopa s perspektive posthumanizma, a se takšna perspektiva izkazuje za teoretsko in praktično pomanjkljivo«.

Do 30. novembra se lahko potencialni izvajalci prijavite na drugi Javni razpis za sofinanciranje usposabljanj otrok in mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev. Za drugi razpis se je ministrstvo za digitalno preobrazbo odločilo, potem ko so mladi hitro zapolnili mesta na prvem razpisu. Programi usposabljanj so razdeljeni na tri sklope: sklop A je namenjen dekletom in ženskam, sklop B naprednim digitalnim tehnologijam, sklop C pa dvigu digitalnih kompetenc otrok in mladih. 

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani in Društvo slovenskih režiserjev in režiserk sta razpisala scenaristična natečaja za Grossmanovo nagrado in Grossmanovo priznanje 2023. Nagrada je namenjena študentkam in študentom, ki bodo do 11. decembra oddali svoj izvirni scenarij za kratki igrani film ali kratko televizijsko dramo, priznanje pa je za isto vrsto izdelka namenjeno dijakinjam in dijakom. Za vse zainteresirane je na voljo več informacij na spletni strani AGRFT pod zavihkom razpisi.

 

Slika: Wikimedia Commons

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness