Študentski obvestilnik

Aktualno-politična novica
16. 1. 2023 - 16.00

Izpitno obdobje je tu, a brez skrbi! Če je vsega preveč in se ne zbujate sveži in pripravljeni na nove izzive ali pa vam je stres zaradi dražjih bonov prišel do živega, vas ta teden spet spominjamo, da se imate še čas prijaviti na delavnico Osvobodi se stresa, izgorelosti in strahu, ki jo soorganizira Resor za obštudijske zadeve Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Jutri, 17. januarja, se lahko pod vodstvom vsestranskega Andreja Pešca naučite, citiramo, »zaživeti v svoji optimalni verziji« na Študentskem kampusu ob sedmi uri in petnajst minut zvečer.

 

Komorni orkester Akademije za glasbo vabi na dogodek Mini opere III pod glasbenim vodstvom Jakoba Barba in Iztoka Kocena. Štirim novim kratkim operam, ki so avtorska dela študentk in študentov akademije, lahko krstno prisluhnete v Operi in baletu Slovenskega narodnega gledališča v sredo, 18. januarja, ob 19.30. Ob spremljavi komornega orkestra akademije jih bodo izvedli študenti in študentke oddelka za petje akademije za glasbo, v zaokroženo celoto pa jih bo po besedah organizatorjev povezala režiserka Eva Hribernik.

 

Tja pa ni treba s praznim želodcem! Istega dneva nekoliko prej se bo namreč dobro kuhalo in jedlo pri Filozofski fakulteti. S projektom enodnevnih avtonomnih študentskih menz želi študentska opozicijska poslanska lista v zboru Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, poimenovana Glas, javno izraziti protest proti zvišanim doplačilom študentskih bonov in vzpodbuditi razpravo o prehodu na sistem menz. Ob tem povedo, citiramo: »Reševanje trenutne krize študentske prehrane mora preseči reševanje zastarelega sistema študentskih bonov. Potrebujemo konkretne rešitve, ki ne bodo zagotovile le blago nižjega doplačila za obrok v gostinskih obratih. Študentom in študentkam naj se zagotovi ugoden, zdrav, raznolik ter celovit obrok! Sistem naj bo vključujoč za vse študente ne glede na njihov socialni in zdravstveni položaj.« Konec citata. 

 

Glas sestavljajo Združena lista študentskih društev s Filozofske fakultete, lista Možgan z Medicinske fakultete, lista LiLaSti s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo in lista P.M. z AGRFT-ja. Pridružujeta se jim še listi FODEM s FDV-ja in Magistruum s Pedagoške fakultete, v svojo družbo in na brezplačno kosilo pa med pol dvanajsto in četrto vabijo vse študentke in študente, ne glede na vašo matično fakulteto. Prosijo le, da s sabo prinesete svoje krožnike in pribor. Akcijo bodo otvorili s tiskovno konferenco, članice  univerzitetne redakcije pa bomo šle v živo izvohat, kako kaj gre in kaj so skuhali, tako da lahko v sredo pričakujete naše javljanje s terena. V prihodnjih tednih se podobne menze obetajo tudi na drugih fakultetah, na katerih tako ali drugače domuje študentska opozicija.

 

Toliko za blagostanje ušes in želodcev, kaj pa za blagostanje možganov? 19. januarja lahko izpilite svoje jezikovne zmožnosti. Na klepet in druženje vas vabijo organizatorji Jezikovne kavarne ali Language Café v Hostlu Celica, tam vsak teden potekata druženje in učenje tistih jezikov, po katerih je pač dovolj povpraševanja. 

 

Istega dne, torej v četrtek, 19. 1., pa lahko z udeležbo podprete tudi shod Mesto ljudem! Organizira ga spletna skupnost Ohranimo Tovarno Rog, z njim pa sporoča, da so bogati dovolj dolgo okupirali mesto, ki pripada nam vsem. Na dogodku bodo obravnavali stanovanjsko problematiko in namensko gentrifikacijo Ljubljane in posledično izginjanje ali stagniranje javnih prostorov in storitev, kot so študentski domovi, vrtovi, lokali, klubi in skvoti. V park Tabor ob šestih, torej, če imate radi parke in druge fine in nujne prostore.

 

20. in 21. januarja se bo odvil  14. sejem izobraževanja in poklicev, Informativa. Za informacije o dodiplomskih in podiplomskih študijskih programih, štipendijah, bivanju in zaposlovanju ali pa po kakšen ukraden kuli se lahko tako v petek ali soboto odpravite na Gospodarsko razstavišče.

 

Odprt je razpis za štipendije AD Futura, ki so namenjene izobraževanju v tujini. Do 31. marca imate čas, da preverite pogoje različnega mednarodnega štipendiranja in mednarodne mobilnosti, ki jih morate izpolnjevati za prijavo.

 

Študentski servis vabi na Zoom delavnico na temo dohodnine, v četrtek, 26. januarja, ob 13. uri. V napovedi dogodka obljublja odgovore na pogosta vprašanja o izračunu dohodnine in možnih ugovorih, olajšavah, statusu vzdrževanega družinskega člana, starostnih in datumskih omejitvah in o uveljavljanju stroškov prevoza in nočitve.

 

Če v času izpitov študentke in študenti Filozofske fakultete obupate nad prepolnimi knjižnicami, se lahko zatečete tudi v dodatno čitalnico, ki jo poleg tiste v predavalnici 015 v zimskem izpitnem obdobju odpira Filozofska fakulteta. Predavalnica 325 v tretjem nadstropju bo tako med ponedeljkom in četrtkom odprta od 7. do 22. ure, v petek pa od sedme do poldruge popoldne.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.