Študentski obvestilnik

Oddaja
20. 2. 2023 - 16.00

Študentke in študentje, pozdravljeni v novem tednu, ki ga bodo, tako kot prejšnji teden, pospremile višje temperature, kot smo jih vajeni v zimskem času. Če med iskanjem rahli otoplitvi primernih oblačil v omari naletite na kakšen kos oblačila, ki ga ne nosite več, ga lahko zamenjate na Izmenjevalnici oblačil in se tako izognete povečevanju količine tekstilnih odpadkov. Izmenjevalnica bo potekala danes od sedmih do devetih zvečer v restavraciji Rožna kuhna. Več informacij o izvedi izmenjevalnice in navodilih glede stanja menjavi namenjenih oblačil najdete na Facebook strani dogodka

 

Ob pripravi na Podnebni štrajk Mladi za podnebno pravičnost organizirajo delavnice izdelave transparentov. Delavnice bodo potekale ob 14. uri v torek, 21., petek, 24.. in ponedeljek, 27. februarja, v Zavodu BOB. Prinesete lahko tudi svoje umetniške pripomočke in karton, rjuhe ter podobne materiale. Za več informacij spremljajte instagram profil @solski.strajk.

 

V torek, 21. februarja, se bo ob petih popoldne v avtonomnem študentskem prostoru K17 na Filozofski fakulteti v Ljubljani odvila druga skupščina. Na meniju srečanja bo diskusija o dosedanjem trimesečnem delovanju avtonomnega prostora, o idejah in načrtih za nadaljnje upravljanje prostora ter o oblikovanju novega skrbniškega odbora K17. 

 

Po skupščini se lahko na Filozofski fakulteti ob sedmih zvečer udeležite še potopisnega predavanja Palestina: Kontrasti življenja pod okupacijo, ki ga organizira Ljubljansko geografsko društvo. Predavala bosta Lovro Jecl in Vanja Dobrijević. Dogodek bo potekal na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete v predavalnici 233. Udeležba je mogoča tudi preko platforme Zoom, povezavo do videokonference najdete na Facebook strani dogodka

 

V sredo, 22. februarja, bo od pol dvanajstih do štirih popoldne pred vhodom Medicinske fakultete v Ljubljani na Korytkovi ulici potekala tretja javna samoorganizirana menza. S tem Poslanski klub GLAS in Študentska fronta nadaljujeta protestno akcijo, s katero zahtevata spremembo sistema študentske prehrane.

 

V sredo bosta potekali tudi seji vodilnih akterk študentskega organiziranja – Študentske organizacije Slovenije, krajše ŠOS, in Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, krajše ŠOU v Ljubljani. Seja skupščine ŠOS bo potekala ob 17. uri, na njej pa se bo med drugim volilo predsednico ŠOS, za mesto katere kandidira zgolj trenutna predsednica Marike Grubar. Ob 19.00 pa bo v veliki dvorani na Ekonomski fakulteti v Ljubljani potekala 2. redna seja Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani. Na dnevnem redu seje je poleg stalnih formalnosti še imenovanje članov pritožbene komisije ŠOU v Ljubljani in imenovanje članov razsodišča ŠOS. 

 

Za potešitev intelektualne lakote se lahko v sredo zvečer na Filozofski fakulteti udeležite začetka ciklusa predavanj Filozofija in jezik. Ciklus se bo otvoril s predavanjem Boruta Cerkovnika o filozofiji jezika Ludwiga Wittgensteina. Dogodek bo potekal v Modri sobi 5. nadstropja Filozofske fakultete med 18.00 in 19.30.

 

V petek, 24. februarja, bo od 10.45 do 12.30 v predavalnici 9 na Fakulteti za socialno delo potekal pogovor s predstavniki izbrisanih. Beseda bo tekla o tem, kako so osebe izvedele, da so bile izbrisane iz registra prebivalstva, o tem, s kakšnimi posledicami so se soočale zaradi izbrisa, in o dolgoletnem boju za njihove pravice. Dogodek poleg Fakultete za socialno delo soorganizirata Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov ter Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete. 

 

Prav tako v petek bo ob 13.00 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje potekalo predavanje raziskovalke na ZRC SAZU, Alenke Zupančič, o krizah, povezanih s kulturo. Iztočnica predavanja bo Freudova knjiga Nelagodje v kulturi, potekalo pa bo v predavalnici 7 na ALUO. 

 

Do 6. marca si lahko ljubitelji mode in tekstilne umetnosti ogledate razstavo Gaymer, ki je rezultat diplomskega dela študenta oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti, Gašparja Mariniča. Razstava povezuje LGBTQ+-skupnost in svet računalniških iger ter kolekcijo predstavlja v obliki avatarjev. Razstavo si lahko ogledate v Galeriji Mitnica.

 

Do 9. marca pa si lahko v Mali galeriji BS ogledate razstavo študentov magistrskega programa na ALUO z naslovom Sodob®a grafika. Organizatorji napovedujejo, citiramo: »Na Sodob®i grafiki bomo zaman iskali zvočne, splošne izjave o tem zgodovinsko-političnem trenutku, najdemo pa poglobljeno radovednost, izostren pogled, s katerim predmeti tega radovednega pogleda postanejo svojevrstni case studies za svet, v katerem živimo.« Konec citata. Galerija je odprta od torka do sobote med 11.00 in 19.00 uro.

 

Ministrstvo za kulturo je 6. februarja objavilo natečaj za oblikovanje vizualne identitete za Ravnikarjevo leto 2023. Namen natečaja je priprava grafične podobe vsebin, ki bodo predstavljale delo in pomen slovenskega arhitekta Edvarda Ravnikarja. Rok za oddajo predlogov je 3. marec 2023, več informacij pa lahko dobite na spletni strani ministrstva za kulturo.

 

 

Vir slike

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness