NAK-VIS maior

Oddaja
25. 10. 2018 - 12.00

O merilih in visokem šolstvu smo na valovih Radia Študent že govorili. V vročih mesecih julija smo se namreč v dveh oddajah Kaj pa Univerza? posvečali habilitacijskim merilom Univerze v Ljubljani. Tokrat se bomo od meril in Univerze v Ljubljani malce oddaljili. A nič se ne bojte, obljubimo, da ne bomo šli daleč.

Dr. Smrke in dr. Gorazd Kovačič o habilitacijskih merilih UL.
 / 29. 6. 2018

Sprehodili se bomo le slab kilometer stran, do mesta, kjer je nekoč stala Plečnikova rojstna hiša. Tam je zdaj vrt, Ferantov vrt, ena najprepoznavnejših stanovanjskih zgradb v prestolnici. Mojstrovina arhitekta Edvarda Ravnikarja je študentom verjetno bolj znana po lokalih, ki se nahajajo ob ali v njej. Če v radijski sprejemnik že kričite A ni to tam kjer je lokal Semafor? ali pa To je pa zraven Holyfooda!, ste uganili pravilno.

Na tem mestu pa se poleg pomembnih stičišč študentov  nahaja tudi za študente enako pomembna institucija - NAKViS. NAKViS je Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu. To je agencija, katere temeljna dejavnost je nadzor nad kakovostjo programov visokošolskega izobraževanja. Z drugimi besedami, NAKViS skrbi za to, da je tisto, kar se dela in uči na univerzah, kvalitetno. Daleč največ dela ima NAKViS sicer z akreditacijami študijskih programov, a o tem kdaj drugič. Vendarle smo obljubili, da ne bomo šli daleč.

Habilitacijska merila z dekanjo FDV in pripadnikom mlajše generacije akademikov.
 / 13. 7. 2018

Še vedno smo torej na Fernatovem vrtu, le streljaj stran od Univerze v Ljubljani. V tej stavbi, na sedežu agencije NAKVIS, ima pisarno njen direktor, Franci Demšar. Z njim smo se pogovarjali o nalogah NAKViS-a, predvsem pa o predlogu Minimalnih standardov za izvolitve v nazive visokošolskih učiteljev, znanstvenih delavcev in visokošolskih sodelavcev. Govorili smo tudi o odnosu do Visokošolskega sindikata. A najprej nekaj besed o direktorju.

Franci Demšar je na čelo agencije prišel pred manj kot letom dni, pred njim je bil direktor Ivan Leban, ki je bil tudi tokrat eden od kandidatov za direktorski stolček. Novi direktor z njegovo kandidaturo ni bil seznanjen, saj kandidati ob prijavi ne vedo, kdo poleg njih kandidira, ga pa je kandidatura presenetila. Več Demšar:

IZJAVA

Novi direktor NAKViS-a nam za začetek pojasni, kaj poleg akreditacije študijskih programov NAKViS še počne:

IZJAVA

Minimalni standardi za izvolitve, ki jih omenja Demšar, so bili pripravljeni leta 2010, agencija pa se je odločila, da jih bo prenovila. Zakaj, ponovno Demšar:

IZJAVA

Minimalni standardi za izvolitve iz leta 2010 so torej pomanjkljivi. Kakšne pa so predlagane rešitve? O tem ponovno direktor agencije Demšar:

IZJAVA

Demšar izpostavi tudi, da so sedanji minimalni standardi za izvolitve poudarek dajali predvsem raziskovanju. Dodaja še, da novi standardi namesto publikacij vključujejo tudi možnosti pedagoškega dela in povezovanja z družbenimi dogajanji, denimo povezovanje tehnične stroke z gospodarstvom. Tudi poljudnoznanstvene publikacije bi z novimi merili pridobile večjo veljavo. Želja NAKViS-a je torej, da profesorje razbremeni stresa objavljanja znanstvenih člankov. Omogočiti jim želi, da bi tudi z drugimi dejavnostmi dosegli višje nazive.

Omenjeni minimalni standardi za izvolitve pa so, morda morda presenetljivo, sprožili hiter in buren odziv Visokošolskega sindikata Slovenije. In to kljub temu, da sta NAKViS in Filozofska fakulteta, od koder prihaja naš naslednji sogovornik, celo manj oddaljena, kot je NAKViS oddaljen od stavbe Univerze.

Visokošolski sindikat Slovenije je namreč 10. oktobra NAKViS pozval k umiku predloga Minimalnih standardov za izvolitve v nazive visokošolskih učiteljev, znanstvenih delavcev in visokošolskih sodelavcev. Še več, pripravil je tudi javno peticijo za umik teh, zanje očitno spornih standardov. O minimalnih standardih in odzivu smo se pogovarjali z Gorazdom Kovačičem, predsednikom Visokošolskega sindikata Univerze v Ljubljani.

Kovačič nam za začetek oriše, kako je osnutek minimalnih standardov sploh sestavljen:

IZJAVA

Predlog minimalnih standardov torej vsebuje po mnenju Visokošolskega sindikata cel kup absurdov. Kovačič nam je povedal tudi, da je rektorska konferenca ta osnutek že zavrnila. Kako je po zavrnitvi rektorske konference postopal direktor Demšar in kako preostali deležniki, nam pojasni Kovačič.

IZJAVA

Kovačič ima torej skupaj s preostalimi deležniki mesec dni časa, da se na osnutek meril vsebinsko odzove, njihov odziv pa bo verjetno negativen.

Je bil direktor Demšar presenečen že nad prvim odzivom Visokošolskega sindikata?

IZJAVA

Direktor agencije je torej presenečen nad načinom odziva, presenečen pa je tudi Visokošolski sindikat. Presenetil jih je predlog, da bi pred izvolitvijo v naziv morali kandidati opravljati tudi dekansko funkcijo. O možnostih za izvolitve v nazive spet spregovori Kovačič.

IZJAVA

O bojaznih Visokošolskega sindikata smo se pozanimali pri direktorju Agencije:

IZJAVA

Demšar torej sindikat skuša pomiriti. Profesorju Kovačiču se ni treba bati, da bi za izvolitev v naziv izrednega profesorja moral kandidirati za dekana. Že delo, ki ga opravlja kot predsednik Visokošolskega sindikata, je po Demšarjevih besedah popolnoma dovolj.

Če ste ob poslušanju izjav obeh sogovorcev malce zmedeni, še ne ugasnite radijskega sprejemnika. Zmedeni smo namreč tudi mi. Zdi se, da bi se tako sindikalist Kovačič kot direktor Demšar o marsičem strinjala, če bi se - pogovarjala. A komunikacija med sindikatom in agencijo kljub neposredni bližini obeh stavb očitno ne poteka, kot bi morala. O šumih v komunikaciji potarna Kovačič:

IZJAVA

Visokošolski sindikat bo torej še naprej pozival, agencija pa bo še naprej vabila. Upajmo, da bodo v svojih natrpanih urnikih našli čas tudi za to, da se pogovorijo.

 

Minimalne standarde dobrega prispevka sta skušala postaviti Zala in Tomaž.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Za podrobnejše razumevanje odnosa med Visokošolskim sindikatom Slovenije in NAKViSom, kot dodatek objavljamo tudi redosled v oddaji omenjenih dogodkov.

10. 10. 2018 - VSSjev Poziv Nakvisu k umiku novih Minimalnih standardov in peticija:
http://www.sindikat-vss.si/2018/10/poziv-nakvisu-k-umiku-novih-minimalnih.html

Peticija VSS proti novim Minimalnim standardom:
https://www.pravapeticija.com/osnutek_novih_minimalnih_standardov_za_izvolitve_v_nazive

11. 10. 2018 - Odziv NAKViSa na VSSjev poziv k umiku novih Minimalnih standardov:
http://www.nakvis.si/sl-SI/News/Details/544

Podrobnejši odziv s časovnico dogodkov, v odzivu odgovorijo na očitke VSSja:
http://www.nakvis.si/sl-SI/Content/GetFile/1697

12. 10. 2018 - Poziv VSSja k razrešitvi člana sveta NAKViS:
Poziv temelji na informaciji iz odziva NAKViSa z dne 11. 10. 2018
http://www.sindikat-vss.si/2018/10/poziv-k-razresitvi-clana-sveta-nakvis.html

17. 10. 2018 Odziv SViZa glede predvidenih NAKViS-ovih sprememb Minimalnih standardov
https://www.sviz.si/mnenje-sviz-a-glede-predvidenih-nakvisovih-sprememb-meril-za-izvolitev-na-univerzah/

18. 10. 2018 Seja Sveta NAKViSa
Seznanili so se z dopisom VSS, odpovedali posvet in obljubljajo, da bodo glede minimalnih standardov opravili pogovore z vsemi deležniki in jih skupaj pripravljali.
http://www.nakvis.si/sl-SI/News/Details/545

26. 10. 2018 ODPOVEDAN Posvet na NAKViSu glede minimalnih standardov

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Zgleda dobr'!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.