Britoff lepljivih prstov

Britoff lepljivih prstov

Aktualno-politična novica

Lepila, ki jih uporabljamo dandanes, so običajno v tekočem stanju. Ko na dve stvari nanesemo lepilo, počakamo, da se posuši, in upamo, da bo lepilo opravilo svojo nalogo.

Lepilo, ki so ga razvili na Osaka Institute of Technology, je za razliko od nam poznanih lepil v obliki trdnih kroglic. Ko te kroglice stisnemo med dve stvari, ki ju želimo zlepiti, se spremenijo v lepljivo snov, ki ustvari vez med lepljencema.

Omenjeno trdno lepilo je v resnici izdelano iz kroglic tekočega lepila, na katere so raziskovalci nanesli nanodelce kalcijevega karbonata, bolj znanega pod imenom apnenec.

Glavna prednost takšnega lepila pred običajnimi je, da ga lažje nanesemo na težko dostopna mesta. Pomislite, kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste poleg želenega mesta z lepilom namazali še svoje prste, mizo, nekaj kapljic pa vam je špricnilo še v lonček s kavo v bližini.

 

Neprimerno vedenje pod vplivom alkohola je lahko povezano z genetskimi dejavniki. Finska raziskovalna skupina v reviji Translational Psychiatry poroča, da so ljudje, ki nosijo posebno mutacijo na genu za podvrsto serotoninskega receptorja, bolj podvrženi impulzivnemu vedenju, še posebej pod vplivom alkohola. Nosilci mutacije so bili pogosteje vpleteni v pretepe in kaznovani za neprimerno vožnjo pod vplivom alkohola, hkrati pa niso imeli večjega tveganja za alkoholizem.

Ena izmed možnih hipotez, ki razlaga povezavo med impulzivnim vedenjem pod vplivom alkohola in omenjeno gensko mutacijo, je, da imajo te osebe v prefrontalni možganski skorji manjšo raven dopamina. Ta del možganov je odgovoren za inhibicijo čustvenih odzivov, ki jih nadzorujejo globoke možganske strukture.

Raziskovalci vrednost raziskave vidijo predvsem v preventivi, ki bi jo nudili osebam z večjim tveganjem za pretepanje pod vplivom alkohola.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.