Petje in polnjenje

Aktualno-politična novica

Rakarji, ptiči iz rodu trstnic, pojejo tudi izven paritvenega obdobja. Na južni polobli, kamor se pozimi preselijo zaradi pomanjkanja hrane in mraza, veselo žvrgolijo in vadijo svoje napeve. Ptiči ponavadi pojejo v času sezone parjenja in tako osvajajo ptice. Veliko migratornih ptičev poje tudi v krajih in sezonah, ki niso namenjene parjenju. Zakaj pojejo takrat, ko pa je to energetsko potratno in privablja plenilce?

Mednarodna raziskovalna skupina je predpostavila tri hipoteze za petje rakarjev v neparitvenem obdobju. Prva je branjenje teritorija. Druga predvideva, da petje služi učenju in ponavljanju zapletenih napevov. Tretja hipoteza, ki ni neporedno vezana na prilagojenost, pa razloge za petje pripisuje porastu testosterona pri samcih. Z analizo in primerjavo kompleksnosti napevov in pogostosti petja z različnimi vrstmi ptic so ugotovili, da je najverjetnejši razlog ravno vaja. Vadba in ponavljanje pesmi jim omogočata razvoj in obvladovanje zapletenejših napevov.

Zanimivo je tudi, da so ptiči iz manj obarvanih vrst, pri katerih petje igra večjo vlogo pri osvajanju, peli bolj pogosto. Vseeno nekateri znanstveniki opozarjajo, da v raziskavi niso preverili, ali pogostost vaje pri posameznem osebku dejansko vodi v bolj izpopolnjene in zapletene ptičje pesnitve.

V času brezžičnih komunikacij se marsikomu poraja vprašanje, kako je brskanje po spletu možno praktično kjerkoli po svetu, če pa želimo napolniti baterijo mobilnika, ga moramo še vedno priključiti na polnilec.

Nekaj podjetij že ponuja izdelke, ki omogočajo brezžični prenos potrebne moči za polnjenje baterij prenosnih elektronskih naprav. Vsi trenutno obstoječi izdelki pa imajo pomanjkljivost, da mora biti energije potrebna naprava v neposredni bližini izvora naprave za brezžični prenos moči.

V želji po odpravi omenjene pomanjkljivosti brezžičnih polnilnikov bo podjetje Wi-Charge konec leta na trg lansiralo novo vrsto brezžičnih polnilnikov. Ti naj bi polnili mobilne naprave na daljše razdalje s svetlobo infrardečega laserja.

Brezžično prenašanje energije s svetlobo ni novo odkritje, vendar je za potrebe polnjenja mobilnih naprav treba dovesti precej veliko moči. To lahko naredimo z laserjem, ki pa je ljudem in ostalim živalim pri moči, potrebni za polnjenje mobilnikov, nevaren. Pri tako velikih gostotah moči se namreč lahko hitro zgodi, da bi oslepeli ali pa zažgali vašo najljubšo sliko.

Ta problem je podjetje Wi-Charge rešilo tako, da so komponente, ki običajno tvorijo laser, razdelili na dva dela. Večji del potrebnih komponent se nahaja v oddajniku, nameščenem v prostoru, preostali potrebni deli pa so v vašem mobilniku. Ko sta oddajnik in vaš mobilnik v vidnem polju, se med njima ustvari laserski snop svetlobe, ki ga sprejemnik na vašem mobilniku pretvori v električno energijo, s katero polni baterijo. Če med sprejemnik in oddajnik pride ovira, se snop svetlobe prekine in laser preneha delovati ter tako ne ogroža vas oziroma vaših hišnih ljubljenčkov.

Danes ob osmih zvečer vabljeni na 89,3, znanstvena redakcija je pripravila oddajo o času.

Žvižgala sva Rok in Zarja.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness