Celzijeva pot v prihodnost

Oddaja

Podpiranje slovenskega založništva je v sedanjih kriznih časih zaradi posledic pandemije izrednega pomena. Eden od načinov opominjanja na pomen kulture branja je pogovor z oziroma predstavitev avtorjev in njihovih novih del. Tako se je v četrtek, 20. avgusta 2020, odvil oris knjige z naslovom Plan B – pionirji boja s podnebno krizo in prihodnost mobilnosti. Z literarnim novinarjem Boštjanom Videmškom se je v bežigrajskem veganskem bistroju Kucha pogovarjal založnik in urednik knjige Samo Rugelj

Knjiga predstavlja najbolj obetajoče prakse v reševanju podnebne problematike. Izšla je pred dobrim mesecem in pol, po besedah avtorja pa so odzivi bralcev zelo čustveni. Naj omenimo, da Boštjan Videmšek s svojim pisanjem pokriva tematike, povezane z vojno in migracijami, torej teme, ki ne odražajo optimizma. V tem se omenjena knjiga razlikuje od njegovih prejšnjih del. Namenjena je mlajšim generacijam, avtor pa v njej namesto kritiziranja obstoječih strategij poskuša vzpostaviti nove. Več o tem Videmšek: 

Izjava

Vsebina knjige je plod triletnega novinarskega raziskovanja na področju podnebne krize. Boštjanu Videmšku je delo pomagal soustvariti svetovno priznani fotograf Matjaž Krivic, avtor naslovnice in fotografij, ki nas spremljajo med prebiranjem knjige. Na naslovni fotografiji knjige lahko vidimo napravo za pridobivanje elektrike s pomočjo izkoriščanja plimovanja in valovanja, ki jo že nekaj let razvijajo in dopolnjujejo na škotskih Orkneyjskih otokih

Knjiga predstavlja delovanje manjših skupnosti po celem svetu in njihove pristope k reševanju podnebne krize. S tem pisec nakaže, da spremembe so mogoče, če za to obstajajo finančna sredstva in ideje, ki jih ne poganja kapitalizem. Zgodba o Tilosu, malem grškem otoku, predstavlja začetek knjige. Po mnenju avtorja je omenjeni otok odličen primer energetske in prehranske samooskrbe, kjer so iznašli tudi učinkovit model za sobivanje z begunci. Poglobljeno opiše zgodbo o industriji litija, glavni sestavini baterij, ki predstavljajo gonilo stoletja, saj si življenja brez njih ne predstavljamo. Opisana je tudi zgodba o državi, ki se je odločila za zeleno revolucijo, ta pa je bila mogoča zaradi njene bogate naftne industrije. Kaj sta skupaj s Krivicem odkrila o Norveški, opiše Videmšek:

Izjava

Pereča tema, ki je neposredno povezana s podnebnimi spremembami, je pospešeno taljenje ledenikov na Islandiji. Videmška je na njegovi poti navdušil svetovno priznani islandski srčni kirurg. S čim se omenjeni zdravnik ukvarja in kako se njegova zgodba vpleta v knjigo Plan B, razloži avtor:

Izjava

Pogovor je nanesel tudi na zgodbo o dveh nemško-švicarskih študentih, zdaj poslovnežih, ki sta postavila prvi obrat za neposredno lovljenje ogljikovega dioksida iz zraka. Ostale podrobnosti nam pojasni govorec:

Izjava

Pogled v prihodnost napoveduje izid knjige na mednarodnem trgu oziroma prevod v angleščino do konca letošnjega leta. Izvedeli  smo, da se bo Boštjan Videmšek v svojem nadaljnjem novinarskem delu osredotočil na podnebno krizo in na z njo povezane tematike. Za konec se sogovorec dotakne raziskovalnega novinarstva in kako je to v času koronavirusa ohromljeno:

Izjava

Podnebne spremembe so se dogajale že v preteklosti, a nikoli tako pospešeno kot danes. Knjiga torej postavlja vprašanje, ali obstaja plan B oziroma upanje, ki nas lahko reši pred devastacijo planeta. Najnevarnejši in najbolj problematičen odgovor na zastavljeno vprašanje pa je tisti, ki odraža fatalizem in ignoranco.

 

Pregreto se počuti Jana.

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.