Gripozni krOFF

Aktualno-politična novica
28. 10. 2020 - 15.00
 / KrOFF

Bliža se sezona gripe in cepiva je v večini zdravstvenih domov že zmanjkalo. Nove zaloge pričakujejo v drugi polovici novembra. Na NIJZ so ljudi sicer pozvali k cepljenju proti gripi in vlada je v petem protikoronskem paketu sprejela sklep, da je letos cepljenje za vse brezplačno, vendar pa niso naročili dovolj odmerkov cepiva. Na veliko zanimanje verjetno vpliva tudi splošni strah pred okužbo z novim koronavirusom.

Neposrednega učinka cepiva proti gripi na novi koronavirus znanstveniki in znanstvenice še ne poznajo. O vplivu cepiva proti gripi na okužbo z novim koronavirusom je sicer že objavljenih nekaj raziskav, ki pa še niso bile strokovno pregledane. Trenutne raziskave sicer kažejo na korelacijo, ki pa ni nujno vzročno-posledična. Letos je cepljenje proti gripi pomembno predvsem zato, da zavarujemo zdravstveni sistem pred dodatnimi obremenitvami. Druga past gripe pa je, da ima zelo podobne simptome kot covid-19, kar pomeni, da se lahko novi koronavirus pod pretvezo simptomov gripe še toliko hitreje razširi po bolnišnicah. 

Avtorji raziskave, opravljene na Nizozemskem, predvidevajo, da bi cepljenje proti gripi lahko sprožilo močnejši odziv imunskega sistema tudi pri okužbi z novim koronavirusom. Pokazali so, da so tisti zaposleni v bolnišnici, ki so lansko sezono prejeli štirivalentno neaktivno cepivo proti gripi, redkeje zboleli za boleznijo covid-19. Močan imunski odziv so pokazali tudi v poskusu na celični liniji človeških imunskih celic. Raziskava je trenutno še pre-print, torej še ni bila ustrezno recenzirana.

Med objavami najdemo tudi raziskavo iz ZDA, ki prav tako še ni bila recenzirana. Ta ni pokazala statistično pomembne razlike med pojavom okužbe pri cepljenih in necepljenih osebah. Avtorji obeh omenjenih raziskav pa zaključujejo, da cepljenje proti gripi na okužbo z novim koronavirusom ne vpliva negativno. 

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.