(kr)OFF preselitvi

(kr)OFF preselitvi

Aktualno-politična novica
24. 4. 2020 - 15.00
 / KrOFF

Znanstvena redakcija sporoča: včeraj objavljeno deveto poročilo o ocenah tveganja za COVID-19, ki ga pripravlja ECDC ali Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni, pravi, da se je v zadnjih dveh tednih razširjenost okužb z novim koronavirusom v evropskih državah zmanjšala za 18 odstotkov. Poročilo o oceni tveganja pa je posebej relevantno za slovenske razmere, saj se dotakne tudi nadzora okužb v domovih za starejše občane, ki so bili v številnih državah virusu še posebej izpostavljeni. 

V ponedeljek je Ministrstvo za zdravje sprejelo ukrep o začasni naselitvi štiridesetih oskrbovancev Doma starejših občanov Ljutomer, ki za zdaj ne kažejo simptomov, v splošno bolnišnico Ptuj z razlago, da je to potrebno zaradi ločitve okuženih od neokuženih in razkuževanja prostorov. Iz doma poročajo o 113-ih okuženih, od tega je 83 stanovalcev. Vodstvo ptujske bolnišnice in tamkajšnji zdravstveni delavci so odločitev slabo sprejeli, vendar so po pritisku javnosti in vlade nanj pristali, temu pa je sledil užaljen odziv ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki je prekinil komunikacijo in domu za starejše občane dodelil dodatno zdravstveno pomoč. 

Po napotkih omenjenega poročila ECDC je zgodnja ločitev in izolacija okuženih v domovih ključna, prav tako pa predlagajo vzpostavitev sistema testiranja za spremljanje poteka okužb ter preprečitev vnosa okužbe v zunanje okolje in iz njega. Slovenski medijski in tviteraški histeriji navkljub pa tako poročilo poudarja, da vsaka nepotrebna premestitev okuženih poveča tveganje za novo razširitev okužbe. 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.