Nezanesljivi krOFF

Aktualno-politična novica
6. 5. 2020 - 15.00
 / KrOFF

Znanstvena redakcija poroča: napovedana gospodarska rast za leto 2021 je seveda vezana na pričakovanje, da bo do takrat zdravstvena kriza že mimo. Glede na rezultate raziskave o stanju okužb z novim koronavirusom je v Sloveniji prekuženost med 2- in 4-odstotna. K raziskavi so povabili 3000 ljudi, od tega se jih je odzvalo 1368. 1367-im preiskovancem so odvzeli bris nosno-žrelnega predela, 1318-im so odvzeli tudi vzorec krvi, kar po ocenah Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, ki je vodil raziskavo, zadošča za dovolj zanesljiv reprezentativen vzorec. Testiranje je vključevalo dva načina diagnosticiranja, in sicer so osebam odvzeli bris, v katerem so iskali ostanke virusne RNK, ter kri, v kateri so preverili prisotnost protiteles, ki pričajo o tem, da je oseba že prišla v stik z novim koronavirusom.

Rezultati so pokazali prisotnost protiteles pri 41-ih osebah, od tega je bila pri dveh osebah okužba prisotna tudi na podlagi brisa. Pri eni osebi je bila okužba še aktivna, pri drugi pa so našli le ostanke virusne RNK. Od vseh oseb, ki so imele prisotna protitelesa v krvi, jih je 65 odstotkov v anketah o počutju poročalo vsaj o enem do treh ali štirih simptomih, značilnih za bolezen covid-19. Končana pa je le prva faza raziskave, saj bodo do oktobra na štirinajst dni spremljali stanje vseh sodelujočih, po šestih mesecih pa jim bodo ponovno odvzeli kri in preverili prisotnost protiteles.

Na novinarski konferenci pa niso želeli izdati proizvajalca testov, ki so jih uporabili. Prav tako niso razkrili, kakšna je zanesljivost uporabljenih testov glede na specifičnost in občutljivost zaznave ter ali so to upoštevali pri interpretaciji rezultatov. Ti lastnosti vseh seroloških testov ključno vplivata na zanesljivost pridobljenih podatkov, saj gre pri covidu-19 še vedno za relativno majhen delež okuženih, zato je tudi zanesljivost pozitivnega rezultata temu primerno nižja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.