Nosečniški zapleti med epidemijo

Aktualno-politična novica
23. 7. 2021 - 15.15
 / KrOFF

Čakajoč na cunami delte v današnjem koronskem OFF-u o metaraziskavi študij vpliva epidemije covida-19 na nosečnost.

Angleška raziskovalna skupina opozarja, da se je med epidemijo covida-19 močno povečalo število zapletov med nosečnostjo in med porodom. Izvedli so metaraziskavo, v kateri so analizirali podatke iz 40 študij, ki so obravnavale statistiko zapletov pri nosečnosti med epidemijo v bolj in manj razvitih državah. Pri tem so opazili, da se je pojavnost zapletov med nosečnostjo povečala predvsem v manj razvitih državah, kjer je bilo breme pandemije večje in kjer je bila že pred epidemijo dostopnost bolnišnične oskrbe bolj omejena. Prav tako so opazili, da je do neenakosti pri nosečniški oskrbi prihajalo tudi v razvitih državah. V Veliki Britaniji so denimo v prvem valu epidemije zabeležili, da se je kar 88 odstotkov smrti nosečnic zgodilo pri temnopoltih in manjšinskih etničnih skupnostih. Neenakosti pri bolnišnični oskrbi so sicer zasledili tudi pri splošni populaciji. 

Raziskovalna skupina rezultate pripisuje predvsem manj pogostim pregledom med nosečnostjo zaradi spodbujanja k ostajanju doma. Med epidemijo je bilo tudi veliko ginekološkega osebja premeščenega na druge oddelke za potrebe epidemije, kar je močno zmanjšalo kvaliteto zdravstvene oskrbe nosečnic. Prav tako pa moramo predvsem pri povečani smrtnosti nosečnic upoštevati, da se je med epidemijo povečalo tudi znotrajpartnersko nasilje, ki je že sicer glavni razlog za smrt nosečnic.

Čeprav je raziskava pokazala zanimive in hkrati zaskrbljujoče rezultate, jih moramo interpretirati s kancem soli. Relevantni podatki se namreč ne nanašajo na celotno populacijo v določeni državi, temveč so na voljo le statistike lokalnih bolnišnic. Teh trendov torej ne smemo posploševati na splošno populacijo. Ponovno se je torej pokazalo pomanjkanje poenotenega in centraliziranega sistema zbiranja podatkov o nosečniških zapletih. 

Odpoved: KrOFF je pripravila Dora.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Članek iz NEJM (The New England Journal of Medicine).

Za novinarje, ki bi radi predstavili učinke, ki ga ima t.i. "cepljenje" na nosečnice.

nejm(pika)org/doi/full/10.1056/nejmoa2104983

Članek iz NEJM (The New England Journal of Medicine).

Za novinarje, ki bi radi predstavili učinke, ki ga ima t.i. "cepljenje" na nosečnice.

nejm(pika)org/doi/full/10.1056/nejmoa2104983

"Although not directly comparable, calculated proportions of adverse pregnancy and neonatal outcomes in persons vaccinated against Covid-19 who had a completed pregnancy were similar to incidences reported in studies involving pregnant women that were conducted before the Covid-19 pandemic. Among 221 pregnancy-related adverse events reported to the VAERS, the most frequently reported event was spontaneous abortion (46 cases).
...
Preliminary findings did not show obvious safety signals among pregnant persons who received mRNA Covid-19 vaccines."

kje je problem?

Premislite format in metodo pridobivanja podatkov, LP

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness