Ponovne okužbe

Aktualno-politična novica
26. 8. 2020 - 15.00
 / KrOFF

Iz Hongkonga poročajo o prvi dokumentirani ponovni okužbi s SARS-CoV-2. Moški star 33 let je prvič za COVID-19 prvič zbolel marca letos in se je kljub blažji obliki bolezni zdravil v bolnišnici v Hongkongu. Avgusta letos se je vračal iz Španije prek Združenega kraljestva in bil na testiranju za okužbo na letališču v Hongkongu ponovno pozitiven. Raziskovalna skupina s hongkongške univerze je preverila nukleotidno zaporedje RNK obeh vzorcev. Ti se nista ujemali, kar pomeni, da je bil okužen z drugo različico virusa, nukleotidno zaporedje iz novejšega vzorca je namreč bolj podobno zaporedju virusa, ki kroži po Evropi to poletje. Moški je bil torej ponovno okužen s SARS-CoV-2 in ni šlo zgolj za enkratno okužbo, ki se pri okuženi osebi vleče nekaj mesecev. Okuženi drugič ni kazal bolezenskih znakov. O ponovnih okužbah sicer poročajo tudi iz Belgije in Nizozemske. 

Imunologinje in imunologi, virologinje in virologi so ponovne okužbe pričakovali. Po besedah profesorice imunologije Akiko Iwasaki z univerze Yale, naj bi šlo za učbeniški primer imunskega odziva. Ta je sicer okuženo osebo zavaroval pred ponovnim razvojem bolezni. Ni pa še jasno, ali je prva okužba dovolj tudi za to, da okužen ne bi bil ponovno kužen in ne bi prenašal virusa na nove, za okužbo dovzetne osebe. 

Primer sicer odpira ogromno drugih vprašanj, in sicer: ali bodo cepiva, ki zgolj preprečijo razvoj bolezni, dovolj za zaustavitev širjenja virusa; ali mora dovolj učinkovito cepivo preprečiti tudi kužnost osebe, ki se cepi; kako pogoste so ponovne okužbe; ali lahko nekatere ponovno okužene osebe drugič razvijejo hujšo obliko bolezni.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness