Različk(r)OFF B.1.1.7

Aktualno-politična novica
17. 3. 2021 - 15.00
 / KrOFF

V novi raziskavi, objavljeni v reviji Nature, raziskovalci in raziskovalke poročajo o novih epidemioloških rezultatih, vezanih na različek B.1.1.7 virusa SARS-CoV-2, ki je širše poznan kot britanska različica. Izsledki raziskave, ki je zaobjela velik vzorec okuženih in umrlih z omenjenim različkom v Veliki Britaniji v zadnjih treh mesecih, kažejo, da je za to različico značilna izrazito višja umrljivost. Nepristranska statistična analiza je pokazala, da so okuženi z različkom B.1.1.7 umirali pogosteje, umrljivost je višja za 55 odstotkov. Britanski raziskovalci in raziskovalke so sicer že pred tem poročali, da se omenjena različica virusa lahko širi od 40 do 90 odstotkov hitreje kot preostale. Podatka o hitrem in bolj smrtnosnem širjenju različka B.1.1.7 sta precej zaskrbljujoča in opozarjata na nujnost okrepitve prizadevanj k zmanjšanju števila okužb v prihodnjih tednih in mesecih.

Dobra novica pa je, da so vsa že odobrena cepiva visoko učinkovita tudi proti temu različku. A ob nedavnih prekinitvah cepilne kampanje se postavlja vprašanje, ali bomo uspeli dovolj hitro zaščititi najbolj ranljive. Različek B.1.1.7, ki je bil prvič zaznan v Angliji, se hitro in uspešno širi po Evropi in je že postal dominanten različek v številnih evropskih državah, kot denimo v Italiji, Franciji, Nemčiji, Španiji in Belgiji. 

Vir: Davies, N.G., Jarvis, C.I., CMMID COVID-19 Working Group. et al. Increased mortality in community-tested cases of SARS-CoV-2 lineage B.1.1.7Nature (2021).

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.