Regulativi KrOFF

Regulativi KrOFF

Aktualno-politična novica
9. 4. 2020 - 15.00
 / KrOFF

Ste mislili, da se pritiski SDS-a končajo znotraj meja Slovenije? Svetovna zdravstvena organizacija je padla v nemilost begave retorike ameriškega predsednika Donalda Trumpa, k lajanju na Twitterju pa se je seveda pridružil veliki zaveznik ZDA Janez Janša. Svetovno zdravstveno organizacijo oba obtožujeta nezadostnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, za čemer se po njunem mnenju skriva “kitajskocentričnost” organizacije. Po principu “nas i Rusa sto miliona” tvorijo ZDA in Slovenija dobrih 12 odstotkov celotnega proračuna Svetovne znanstvene organizacije.

A ta organizacija je odvisna predvsem od znanosti, na katero se mora zanašati, zato so tudi odzivi počasnejši, kot bi si nekateri želeli. Novi koronavirus se medtem še naprej uspešno širi med ljudmi. Zaenkrat je bolezen covid-19 prebolel zgolj majhen odstotek populacije, poleg tega ne poznamo zdravila, ki bi olajšalo potek bolezni. Tako Evropska agencija za zdravila redno posodablja seznam učinkovin, katerih učinkovitost bi bilo smotrno preveriti. Efektivnejšega načina zaenkrat pač ni. Zadnja posodobitev je vključevala priporočilo glede uporabe protivirusne učinkovine remdesivir za zdravljenje covida-19. Remdesivir je bil sprva razvit za zdravljenje ebole, a se je izkazal za neučinkovitega, naknadne raziskave na živalskih testnih modelih pa so pokazale učinkovitost proti široki paleti virusov, tudi proti koronavirusoma SARS in MERS. 

Centralno priporočilo bo članicam Evropske unije olajšalo pripravo strategije za morebitno vključitev protivirusne učinkovine, ki kot zdravilo sicer še ni registrirana v nacionalne programe sočutne uporabe zdravil. Programi sočutne uporabe so namenjeni terapiji bolnikov z življenjsko ogrožajočo boleznijo, kot je covid-19, ki jih ni mogoče vključiti v klinična preizkušanja ali zadovoljivo zdraviti z zdravili, ki že imajo dovoljenje za promet.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni ali ECDC je včeraj izdal tudi smernice za zbiranje in transfuzijo plazme s protitelesi proti SARS-CoV-2. S Kitajske namreč poročajo o uspešni uporabi protiteles iz krvi pacientov, ki so COVID-19 že preboleli. Z uporabo krvnih pripravkov so dokazali hitrejšo in bolj celovito ozdravitev napram pacientom s primerljivim potekom bolezni, ki protiteles niso prejeli. Z začrtanjem smernic je ECDC bistveno pospešil postopke na nacionalnih nivojih. Zavod za transfuzijsko medicino, ki je v Sloveniji zadolžen za zbiranje plazme, in Infekcijska klinika bosta tako hitreje pripravljena na zdravljenje kritično obolelih.

ZANIMIVE POVEZAVE: Odstop predsednika Evropskega raziskovalnega sveta

facebook twitter rss

 

RŠ praznuje 51 let! Če bi radi spodbujali kakovostne radijske vsebine tudi v postabrahamski dobi, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.