Suveren krOFF

Oddaja
19. 5. 2021 - 15.15
 / KrOFF

Množično cepljenje proti covidu-19 se je pred dobrim tednom dni začelo tudi na Kubi. Kuba je zdravstveno relativno uspešno prestala preteklo pandemično leto, število okužb pa je začelo naraščati novembra, ko so na otok ponovno lahko prišli tuji turisti. Trenutni porast okužb je posledica širjenja južnoafriškega različka virusa, zaradi njega pa se je kubanska vlada odločila za predčasni začetek množičnega cepljenja z dvema domačima kandidatnima cepivoma – to sta Soberana 02 in Abdala, ki sicer še nista dokončno prestali tretje klinične faze testiranja. Po prvotnem načrtu vlade bi se precepljanje populacije sicer začelo junija, ko naj bi bile opravljene analize tretje klinične faze obeh omenjenih cepiv.

Na Kubi je v razvoju kar pet kandidatnih cepiv – *Soberana 01, Soberana 02, Soberana plus, ki ju razvija inštitut Finlay, in pa cepivi Abdala ter Mambisa, ki ju razvija Center za genetski inženiring in biotehnologijo. Oba raziskovalna inštituta sicer delujeta v okviru državnega farmacevtskega holdinga Biokubafarma. Pri vseh kubanskih kandidatnih cepivih gre za tako imenovana konjugirana cepiva – ta temeljijo na drugačnem principu kot cepiva, ki so trenutno najbolj razširjena. Če se pri vektorskih in mRNA-cepivih vstavi genetski material virusa, tu imunski odziv sproži fragment koničastega proteina S, ki je pri Soberani 02 vezan na deaktiviran tetanusni toksin. Začetne, preizkusne faze so po dveh dozah Soberane 02 pokazale 80-odstotno zaščito s protitelesi, ob dodanem poživitvenem odmerku Soberane plus pa 100-odstotno zaščito. Za cepivo Abdala še niso objavljeni nobeni rezultati, znano je le, da je cepivo administrirano v treh odmerkih.

V tretjo klinično fazo je sicer pri obeh kandidatnih cepivih vključenih dobrih 45 tisoč ljudi. Poleg tega vzporedno poteka tudi tako imenovana intervencijska študija brez placeba, ki za vsako cepivo zajema okoli 150 tisoč ljudi, večinoma zdravstveno osebje. Konec aprila se je tretja klinična faza za kandidatno cepivo Soberana 02 začela tudi v Iranu. Če bosta cepivi junija uradno odobreni, bosta to prvi cepivi, ki se proizvajata v Južni Ameriki. Ob dvojnem cepilnem embargu - na svetovni ravni gre za prepoved izvoza cepiv držav proizvajalk, na Kubi pa za ameriški embargo, zaradi katerega tam trenutno primanjkuje predvsem igel - bo to pomemben korak k svetovnemu obvladovanju pandemije. Kuba bo tehnologijo za proizvodnjo cepiv posredovala Gani, glede proizvodnje pa se dogovarja tudi z Argentino.

Con vacunas hasta la victoria siempre! 

 

KrOFF je cvrla Teja.

 

*Soberana v španščini pomeni suverenost

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.