Čirikanje v črevesju

Aktualno-politična novica
9. 10. 2018 - 7.05

Ameriški raziskovalci in raziskovalke s petih različnih znanstvenih ustanov so odkrivali, kako prehranjevanje s črički vpliva na človeško mikrobioto. Glavni izsledki so pokazali, da se človeška prebava zelo dobro odziva na prehrano s črički in za nas nima negativnih posledic.

“Ideja, da bi začeli uživati žuželke” izvira iz skrbi za okolje, saj gojenje čričkov ustvarja manj emisij, porabi manj vode, površine in krme za vzdrževanje v primerjavi z živinorejo. Entomofagija ali praksa uživanja žuželk v svetu ni nekaj novega, predstavlja pa vedno pogostejšo alternativo običajni prehrani v Severni Ameriki in Evropi. Žuželke vsebujejo veliko beljakovin, mineralov, vitaminov kompleksa B in maščobnih kislin. Poleg tega vsebujejo še vlaknine in hitin, ki ima prebiotične aktivnosti, kar pomeni, da spodbuja rast ali aktivnost koristnih črevesnih mikroorganizmov.

Tekom študije so izvajalce in izvajalke najbolj zanimali varnost in ustreznost žuželk za uživanje in na kakšen način se človeško telo odziva na tovrstno prehrano. Udeležencem študije so na začetku ter koncu preiskave odvzeli vzorce krvi in blata za analizo črevesnih bakterij. Naključno so bili razporejeni v dve skupini, prva polovica je 14 dni uživala kontrolni zajtrk z mafinom in čokoladnim šejkom, druga pa enak zajtrk z dodatkom čričkov. Naslednjih 14 dni so se držali običajnega jedilnika, zadnjih 14 dni pa se je prehranjevanje obrnilo. Skupina, ki je na začetku jedla zajtrk s črički, je zdaj prejemala mafin in šejk, druga skupina pa čričke.

Da so ocenili vpliv prehranjevanja s črički na črevesje, so analizirali količino protitelesa IgA, ki igra ključno vlogo pri imunski odpornosti in služi kot indikator vnetnih procesov. Izolirali so ga iz blata. Količina tega protitelesa služi kot pokazatelj vnetnih procesov črevesja. Tekom poskusa so spremljali spreminjanje koncentracije protitelesa v črevesju.

Uživanje čričkov je v črevesju povzročilo zvišanje populacije bakterij Bifidobacterium, ki so dobro preučen probiotik in zmanjšujejo možnosti vnetnih procesov v telesu. Hitin v čričkih kaže podobne učinke kot prej omenjena bakterija.

Med študijo niso opazili nikakršnih negativnih sprememb zaradi uživanja čričkov. Študija postavlja zanimiva vprašanja, saj se Azija in podsaharska Afrika srečujeta z visoko stopnjo podhranjenosti, ki bi jo lahko rešila prehrana z žuželkami.

 

Čričkov se ne boji vajenka Jana.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.