Čri čri čri, tišine bi

Aktualno-politična novica
25. 2. 2021 - 7.05

Eno izmed pogostih paritvenih vedênj v živalskem svetu je oglašanje, s katerim poskušajo samci prepričati samice, da so najboljša izbira za paritev. V raziskavi, objavljeni v reviji Behavioral Ecology, je bilo podrobneje preučeno obnašanje samic čričkov, ki partnerja izbirajo glede na kvaliteto njegovega petja. Raziskovalce in raziskovalke je natančneje zanimalo, kako na samičino izbiro vpliva hrup, prisoten v okolju

Samci čričkov vrste Gryllus bimaculatus z drgnjenjem zgornjih kril proizvedejo zvok, ki ga imenujemo stridulacija. S takšnim oglašanjem privabijo samico v svojo bližino, nato pa spremenijo tip oglašanja. Z novo paritveno pesmijo želijo spodbuditi samico k naskoku. Če pa je bil v okolju prisoten moteči dejavnik hrupa, recimo promet, se je izkazalo, da samice čričkov pred parjenjem dlje omahujejo in so manj zahtevne.

V eksperimentu so raziskovalke in raziskovalci v manjšo plastično posodo skupaj s samico namestili še samca, ki so mu odstranili krila, da z njimi ni proizvajal zvoka. Ko je ta začel premikati preostanka kril, s čimer se je pričel paritveni ritual, so predvajali vnaprej ustvarjeni zvočni posnetek samčevega oglašanja. Predvajali so dva različna posnetka; eden je bil oglašanje zmogljivejšega samca, na kar so se samice odzvale s hitrejšim naskokom in nasploh večjim deležem paritev

V drugem delu poskusa pa so drgnjenje kril in zvočni posnetek prometnega hrupa predvajali hkrati. Zvok hrupa je bil po amplitudi in jakosti podoben hrupu, ki so mu črički sicer izpostavljeni v naravnem okolju. Iz primerjave obeh delov poskusa ugotavljajo, da so samičke večkrat in prej pričele s parjenjem, kot pa kadar so bile izpostavljene prometnemu hrupu. Zaradi prisotnosti hrupa pa se je znižala tudi njihova selektivnost, saj niso uspele razbrati, kdaj je bilo predvajano oglašanje zmogljivejšega samca.

Odločanje samic čričkov je bilo zaradi prisotnega hrupa drugačno, kot bi bilo sicer. Organizmi se morajo tako ali prilagoditi motečim dejavnikom v okolju, ki jih dostikrat povzroča človek, ali pa bodo zaradi oslabljene spolne selekcije sčasoma tudi možnosti za parjenje nižje. V vsakem primeru pa do sedaj še pomanjkljivo raziskano oglašanje čričkov vrste Gryllus bimaculatus med parjenjem doprinese k boljšemu razumevanju paritvenega vedênja vrste in tudi človeškega vpliva na parjenje živali. 

 

S črički je pela Klara.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.