A mi daš žeton? Čiv!

Aktualno-politična novica
3. 2. 2021 - 7.05

Ljudje pomagamo drug drugemu, kdaj bolj, kdaj manj. Tudi med ostalimi sesalci najdemo skupine, ki pomagajo osebkom iste vrste. Kaj pa pri ptičih, so tudi oni usmerjeni v prosocialno vedenje? Raziskava raziskovalk z Inštituta Max Planck za ornitologijo pravi da. 

V reviji Current Biology je bilo nedavno objavljeno poročilo o primerjalni raziskavi izkazovanja pomoči pri dveh vrstah ptic, in sicer sivih žakojev in modroglavih ar. Vse ptiče so naučili preproste naloge. V kletkah so imeli žeton, če so ga prinesli oskrbovanki, so v zameno prejeli nagrado, priboljšek. Ko so se ptice to naučile, sta raziskovalki v dve sosednji kletki namestili ptice, ki so s prinesenim žetonom prav tako lahko pridobile nagrado.

A ker je raziskovalki zanimalo prosocialno vedenje med pari ptic, so ptici, ki je imela pri sebi žeton, onemogočili dostop do oskrbovanke. Samo druga, brez žetona, je imela dostop do oskrbovanke. Da bi ena ptica prišla do priboljška, sta si torej morali pomagati in si izmenjati žeton. V ta namen so med kletkama ptic pustili odprtino, preko katere sta si ptici lahko podali žeton. Raziskovalki sta potem spremljali, kolikokrat so si pari ptic podali žeton.

Sivi žakoji in modroglave are, ki so imeli dostop do oskrbovanke, so s klici pokazali svojim partnerjem, da bi želeli žeton. Tega so potem lahko izmenjali za nagrado. A le žakoji so žeton nesebično delili, medtem ko si modroglave are med sabo niso pomagale. 

Kljub temu da so v preteklosti že obstajali anekdotični opisi sodelovanja in izkazovanja pomoči pri pticah v naravi, gre za eno izmed prvih raziskav, ki je pomoč pokazala tudi v eksperimentalnih pogojih. Obstoj tovrstne pomoči pri sivih žakojih in manku te pri modroglavih arah lahko pripišemo drugačni socialni organizaciji, v katerih v naravnem okolju živita ti dve vrsti ptic. Sivi žakoji živijo v velikih jatah, modroglave jate pa v manjših skupinah. Pomoč in prijaznost pri ptičih sta se tako kot mnoga druga vedenja, ki so primerljiva s sesalci, razvili neodvisno v procesu konvergentne evolucije.

Skupaj s sivimi žakoji bi semena zobala Zarja.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness