Alge in njihove viroze

Alge in njihove viroze

Aktualno-politična novica
20. 10. 2017 - 7.05

Raziskovalke in raziskovalci z različnih celin in univerz so skupaj odkrili virus alg, ki lahko spreminja metabolizem svojih gostiteljskih celic. Svoja dognanja so objavili v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

Virusi so najpogosteje zastopani mikrobi v oceanih. Z velikim številom okužb, ki jih povzročajo pri predstavnikih fito planktonskih združb, uravnavajo njihovo število in zastopanost posameznih vrst. Z lizo oziroma razpadom okuženih celic virusi prispevajo k recikliranju organske snovi v zgornjih plasteh oceana. Omenjena študija pa opisuje drugačne mehanizme poseganja virusov v kroženje snovi v morju.

Virusi v svojem genomu pogosto kopičijo gene svojih gostiteljev. Ti geni lahko omogočijo, da virus spreminja delovanje svojega gostitelja tako, da se v njem lahko čim bolj namnoži. Raziskovalke in raziskovalci so v genomu virusa, ki okužuje majhne zelene alge Ostreo kokus tauri, odkrili gen za algni amonijski transporter. Ta gen se ob virusni okužbi pomnožuje in izraža skupaj z ostalimi virusnimi geni. Z virusom okužena alga pridobljene transporterje lahko uporabi za lasten privzem amonijevega iona kot vira dušika.

Funkcionalnost amonijskega transporterja so v omenjeni študiji dokazali tudi s kloniranjem njegovega zapisa v kvasne celice. Po uspešnem kloniranju so se transporterji vgradili v membrano, tako spremenjene kvasovke pa so v gojišču z amonijevim ionom rasle veliko hitreje kot nespremenjene. Zapis za transporter jim je omogočil tudi rast na gojiščih z drugimi alternativnimi viri dušika, na katerih bi sicer uspevale zelo počasi.

Majhne enocelične zelene alge, ki jih virus okužuje v naravi, so pogoste v fito plankton skih združbah v morju. V okoljih, kjer rastejo, razpoložljivost hranil, kot sta dušik in fosfor, predstavlja omejujoči dejavnik. Sposobnost za privzem omejenih količin hranil odloča o ekološki uspešnosti fitoplanktonskih populacij. Povečan privzem amonijevega iona kot vira dušika za z virusom okužene alge tako predstavlja pomembno prednost pred ostalimi organizmi.  

Rezultati študije so pokazali, da virusi lahko vplivajo na metabolizem alg. S tem si zagotovijo svoje preživetje, obenem pa spreminjajo tudi ravnotežje znotraj fito plankton skih združb, ki so ključne za kroženje snovi v morju.

V morje se je potopila Katarina.

 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

:O :O

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.