Antigripozna dieta

Antigripozna dieta

Aktualno-politična novica

Raziskovalna skupina Univerze Yale je v članku, objavljenem v reviji Science Immunology, predstavila, kako naj bi ketogena dieta pri miših vplivala na njihovo odpornost proti gripi. Gripa je akutna nalezljiva virusna bolezen, ki jo povzročajo virusi influence A, B in C in največkrat prizadenejo naš dihalni sistem. Beseda influenca, ki je sopomenka za gripo, izvira iz srednjega veka, ko so verjeli, da bolezen povzročajo neugodni astrološki vplivi ali z drugo besedo influence.

 

Ketogena dieta obsega uživanje živil z visoko vsebnostjo maščob, nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in zadostno količino beljakovin. Poznamo jo tudi pod imenom ketonska ali LCHF - low carb high fat dieta. Za človeka to največkrat pomeni prehranjevanje predvsem z mesom, ribami, neškrobnato zelenjavo in jajci.

 

Miši v dveh skupinah so hranili ad libitum, torej jim je bila hrana vedno na voljo. Vsaka skupina je en teden, preden so jo okužili z virusom influence, uživala določeno dieto. Pri prvi dieti so dobile miši 90 odstotkov kalorij iz maščob in manj kot 1 odstotek iz ogljikovih hidratov. Pri drugi pa 60 odstotkov kalorij iz maščob, 20 pa iz ogljikovih hidratov. Prva skupina je torej sledila vzorcu ketogene diete, druga pa dieti z visoko vsebnostjo maščob z dodatkom ogljikovih hidratov.

 

V preteklih raziskavah so odkrili, da lahko aktivatorji imunskega sistema, imenovani inflamasomi, povzročijo škodljive odzive imunskega sistema. Ugotovili so, da ketogena dieta blokira nastanek inflamasomov in aktivira podskupino limfocitov T v pljučih. V preteklosti znanstvenice in znanstveniki teh celic niso povezovali z odzivom človeškega telesa na gripo. Te celice povečajo nastajanje in izločanje sluzi iz epitelnih celic in ojačajo bariero ter obrambni mehanizem celic, s čimer je oteženo prodiranje virusa v okoliško tkivo. Aktivacija limfocitov T je bila hitrejša pri miših, hranjenih s ketogeno dieto, torej pri tistih, s katero so pridobile več kalorij iz maščob.

 

Rezultati raziskave so pokazali, da so se miši, hranjene z omenjeno dieto, lažje borile proti virusom gripe kot miši, hranjene z dieto, bogato z ogljikovimi hidrati. To kaže na dejstvo, da lahko miši s ketonsko dieto krepijo imunski sistem oziroma njegov odziv na gripozno obolenje. Ta dieta ima dandanes veliko privrženk in privržencev, a virus gripe očitno ni eden izmed njih.

 

Influence(rjev) se ne boji Jana.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.