Avokado na dan, brezskrbno na stran

Aktualno-politična novica
5. 1. 2021 - 7.05

Nova raziskava Univerze v Illinoisu, objavljena v zborniku Journal of Nutrition, kaže, da vsakodnevno uživanje avokada lahko pripomore k boljšemu zdravju črevesja. V dvanajsttedenski raziskavi so pri odraslih s prekomerno telesno maso opazili, da sta se zaradi uživanja avokada povečali koncentracija in pestrost določenih črevesnih bakterij in njihovih presnovnih produktov. Razvidna je bila tudi nižja koncentracija z blatom izločenih žolčnih kislin.

Avokado je sadež z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin in enkrat nenasičenih maščobnih kislin. Znanstvenice in znanstveniki so z raziskavo želeli preveriti, kako te snovi vplivajo na črevesno mikrobioto in njene presnovke. Raziskava je vključevala sto triinšestdeset zdravih odraslih posameznic in posameznikov s prekomerno telesno maso, starih med petindvajset in petinštirideset let. Razdeljeni so bili v dve enako veliki skupini. Udeleženkam in udeležencem za namen raziskave sicer ni bilo treba omejiti ali prilagoditi izbire in količine vnosa hranil. Izjema je bil en predpisan dnevni obrok, ki so ga za namen raziskave pripravili preiskovalci in preiskovalke. Skupini sta dobili obrok z enako količino kalorij, vendar s to razliko, da je bil v obrok prve skupine vselej vključen avokado, v obrok druge pa ne. V času raziskave so vsem preiskovankam in preiskovancem redno jemali vzorce krvi, urina in blata ter spremljali njihove prehranske dnevnike, kamor so beležili sleherni zaužit prigrizek. 

Kaj vse doleti košček kruha na poti od ust do anusa
 / 31. 1. 2019

Raziskovalke in raziskovalci so ugotovili, da imajo tisti, ki so bili dnevno deležni obrokov z avokadom, večjo pestrost črevesnih mikrobov v primerjavi s preiskovankami in preiskovanci druge skupine, ki avokada niso zaužili. V blatu prve skupine so bili namreč v večji meri prisotni raznoliki sevi bakterij iz rodov Faecalibacterium in Alistipes ter družine Lachnospira, ki razgrajujejo vlaknine in proizvajajo presnovke za ohranjanje zdrave črevesne funkcije. Primer presnovka je ocetna kislina, ki ga bakterije iz rodu Faecalibacterium pretvarjajo v masleno kislino. Ta je povezan z zvišanjem koncentracije glutationskih antioksidantov v črevesju in posledičnim zmanjšanjem vnetja okoliškega tkiva. 

Pri uživalkah in uživalcih avokada so izmerili nižjo koncentracijo žolčnih kislin in povečano koncentracijo z blatom izločenih kratkoverižnih maščobnih kislin. Ob večjem izločanju maščobnih kislin se te med potovanjem po tankem črevesju absorbirajo v manjši meri, kar lahko pripišemo ravno zmanjšanemu izločanju žolčnih kislin, ki sicer sodelujejo pri absorpciji maščob. 

Vpliv črevesne mikrobiote na okrevanje po obsevanju
 / 4. 11. 2020

Zaključimo lahko, da enkrat nenasičene maščobne kisline, prisotne v avokadu, ugodno vplivajo na povečanje raznolikosti mikrobiote v črevesju. Vlaknine omenjenega sadeža glede na raziskavo tudi povečujejo koncentracijo z blatom izločenih maščob in žolčnih kislin. Vse to ugodno prispeva k zmanjšanju pojava črevesnih vnetij in obolenj, ki pestijo Zahodni svet. Seveda pa bodo potrebne nadaljnje raziskave, ki bodo dognanje preučile na bolj raznoliki populaciji posameznic in posameznikov.

Da bo 2021 prekipevalo od zdravih kakcev, vam gvakamole za današnje večerno druženje pripravlja vajenka Patricija.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

če smo že na rš, mogoče manjka še odstavek o negativnih posledicah dodajanja avokada našemu prehranjevanju - porast potrebe po avokadu vs. deforestacija v mehiki, pridelava avokada zahteva enormne količine vode, visok ogljični odtis pri dostavi čez lužo ... sej ne rečem, da je treba moralizirat, ampak kaka opombica ne bi bla bed. sicer pa big fan znanstvenih britofov!

dat

agri

Jaz pa ne, potem bi blo dejansko treba kaj razmislit. Raje imam dober kakec kot pa slabše sranje, to je moj moto

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.