Bakterije grejo v vesolje

Bakterije grejo v vesolje

Aktualno-politična novica
6. 12. 2016 - 7.05

Znanstveniki in znanstvenice so v preteklosti že ugotovili, da se zemeljske bakterije v vesolju obnašajo drugače. V najnovejši študiji pa so raziskovalke in raziskovalci z Univerze v Koloradu primerjali bakterije E. coli, ki so rastle na mednarodni vesoljski postaji, z zemeljskimi E. coli v njihovem laboratoriju. Ugotovili so povečano izražanje genov za odziv na stradanje in na zakisanje okolja.

Pretekli poskusi z bakterijami v vesolju kažejo na njihovo povečano rast, zmanjšano občutljivost za antibiotike in povečano sposobnost tvorbe biofilma. Če gre za človeku nevarne bakterije, vse to kaže na povečano infektivnost in s tem ogroženost astronavtov, ki dalj časa bivajo na vesoljski postaji.

Nedavna analiza bakterij, ki so po kratkotrajnem bivanju v vesolju pripotovale nazaj v laboratorij, je pokazala povečano izražanje nekaterih genov. Bolj izraženi so bili geni za odziv na stradanje, ki omogočajo širšo uporabo virov hranil. Močneje so se izražali tudi geni za sintezo organskih kislin in za odziv na zakisanje okolja.

Kot glavni razlog sprememb v notranjosti bakterijske celice znanstvena skupina navaja zmanjšano gibanje molekul v zunanjosti celice, kar je posledica zmanjšanja gravitacijske sile. Na Zemlji gravitacija pomaga ustvarjati tokove, ki povečajo gibanje molekul v raztopini, v pogojih mikrogravitacije pa se molekule premikajo samo z difuzijo.

V vesolju hranila tako počasneje prihajajo do bakterijskih celic, ki se na pomanjkanje odzovejo s prilagoditvijo v izražanju genov. Bakterijske celice so bolj pripravljene na to, da si z različnimi metabolnimi potmi zagotovijo dovolj energije. Zaradi zmanjšane gravitacije pa se tudi kisli odpadni produkti dalj časa zadržujejo v okolici bakterijske celice, kar vodi v genetski odziv na zakisanje okolja.

Za popolno razumevanje sprememb vedenja bakterij v vesolju še nimamo vsega potrebnega znanja, nedavno objavljena študija pa predstavlja korak k boljšemu razumevanju. Gre za kompleksne spremembe v okolju, ki se na takšen način izrazijo tudi na genetskem nivoju.

Zmanjšani gravitaciji se prepušča vajenka Katarina.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness