Bele miške, pijane miške

Aktualno-politična novica
10. 3. 2023 - 8.05

Foto: Pixabay

Ameriška raziskovalna skupina je v reviji Cell metabolism nedavno poročala o hormonu, ki pijanim mišim povrne gibalne sposobnosti. Ob tem ne spremeni presnove alkohola, temveč vpliva na predel možganov, ki je zadolžen za zbranost in budnost.

Mišja in človeška jetra ob stradanju, pomanjkanju beljakovin ali uživanju alkohola izločajo hormon FGF21. Njegova glavna naloga je, da prepreči škodljive posledice alkohola. Tako nas denimo spodbudi k pitju vode, da ne pride do dehidracije. FGF21 je odgovoren tudi za občutek, da nam po prekomernem uživanju alkohola ta ne prija več. Raziskovalno skupino je zanimalo, kako hormon FGF21 spremeni učinke, ki jih ima etanol na mišje vedenje.

V raziskavi so šestim navadnim mišim in šestim mišim, ki ne morejo proizvajati hormona FGF21, dovedli etanol. Nato so opazovali njegovo koncentracijo v krvi ter spremljali mišje vedenje. Za pokazatelja opitosti in slabših gibalnih sposobnosti so uporabili čas, ki ga je miš potrebovala, da se je postavila na sprednje noge. Izkazalo se je, da so imele miši brez FGF21 slabše gibalne sposobnosti veliko dlje po zaužitju etanola kot miši, ki so hormon proizvajale. Koncentracije etanola so bile pri obeh skupinah ves čas podobne. Če so mišim, ki hormona niso proizvajale, injicirali FGF21, se je njihova sposobnost prevračanja na sprednje noge hitreje povrnila. To pomeni, da ima hormon pomemben vpliv na njihove gibalne sposobnosti, čeprav ne vpliva na presnovo etanola.

Raziskovalna skupina je nato preverila, kako etanol in FGF21 vplivata na možgane. Zopet so uporabili miši, ki lahko, in tiste, ki ne morejo proizvajati FGF21. Obema skupinama so dovedli etanol in nato analizirali njihove možgane tako, da so s protitelesi obarvali zgolj vzburjene živčne celice. Opazili so, da FGF21 in etanol vzburita živčne celice, ki izločajo noradrenalin. To je živčni prenašalec, vpleten v budnost in pozornost. Pri miših brez hormona FGF21 do vzburjenja živčnih celic, ki izločajo noradrenalin, ni prišlo.

Raziskava je pokazala, da hormon FGF21 poleg prej poznanega učinka spodbuditve občutka žeje pri miših izboljša tudi gibalne sposobnosti – tako, da neposredno vpliva na predel možganov, ki je odgovoren za pozornost. Hormon bi bil torej zanimiv tudi s stališča zmanjšanja učinkov zastrupitve z alkoholom pri ljudeh.

 

S pijanimi miškami se je družila Dora.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness