Celično toplogredno onesnaževanje

Aktualno-politična novica
15. 3. 2022 - 8.00

Nemška znanstvena skupina v reviji Nature poroča o kemijskem mehanizmu, ki je odgovoren za celično tvorbo metana v številnih živih organizmih.

Metan je preprosta organska molekula z močnim vplivom na podnebje. Največji delež metana v ozračje sprostijo nekateri anaerobni mikrobi, ki ob produkciji energijske molekule ATP proizvedejo metan kot stranski produkt. Dolgo je prevladovalo mnenje, da so ti organizmi edini, ki so sposobni tvorbe metana. V zadnjih petnajstih letih pa so raziskovalne skupine odkrile, da metan izločajo še številni drugi raznoliki organizmi, od enoceličarjev do rastlin in gliv. Številni izmed njih metan proizvajajo kljub odsotnosti encimov, ki bi njegovo tvorbo omogočali. 

Znanstvena ekipa je v novi raziskavi predlagala mehanizem, s katerim bi metan v celicah lahko nastajal brez neposredne encimske katalize. Najprej naj bi v tako imenovani Fentonovi reakciji med seboj reagirala reducirano železo in vodikov peroksid. Nastali produkti so zelo reaktivni in omogočajo odcep metilne skupine iz bioloških molekul, v katerih je ta vezana na žveplo ali dušik. Prosti metilni radikal se nato pretvori v stabilnejši metan.

Da bi preverili svojo hipotezo, so raziskovalci in raziskovalke celični kulturi bakterije Bacillus subtilis dodali izotopsko označene molekule, ki vsebujejo metilno skupino, vezano na žveplo. Proizvodnja metana se je v takšnih pogojih povečala, izotopska oznaka pa se je prenesla na novonastali metan. To potrjuje, da se metan tvori iz metilnih skupin teh molekul. V nadaljevanju so znanstvenice in znanstveniki bakterijskim kulturam dodajali železove ione in snovi, ki spodbujajo celični oksidativni stres in s tem nastanek vodikovega peroksida. Dodane snovi so zvišale nivo proizvodnje metana, kar potrjuje predpostavljeno vlogo Fentonove reakcije v mehanizmu tvorbe metana.

Znanstvena ekipa je nato preverila, ali je predpostavljeni mehanizem aktiven tudi v drugih živih organizmih. Poskuse so zato izvedli na celicah gliv, rastlin in sesalcev. Pokazali so, da vse preverjene celične kulture metan proizvajajo s predvidenim mehanizmom. Rezultati raziskave tako omogočajo boljše razumevanje endogene tvorbe metana in njegovega zemeljskega kroženja.

Toplogredne pline je nevede proizvajal Luka.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Yes, Zis is vehry good, dear Radio Student. Methane is one of zi strongest gases in zi world, and it cehrtainly should recieve this much attention as a ghreenhouse gas over the miniscule water vapors, as it is absolutely necessary fohr the mankind to reduce meat production as cows are of couhrse the big methane producers and hence the true destrhoyers of our planet... and 100% not the capitalist factories which produce water vapors and heat and they pay their workers high wages as well. Vehry good, keep up this good scientific work.

Dragi Klaus, to je oddaja o biokemičnem mehanizmu nastanka metana, ne o razlogih za globalno segrevanje, tako da je tvoj komentar malo zgrešil ;)

Dragi Sajentist, to je komentar o pomanjkanju kontekstualizacije znanosti oz. o izbiri tematik, o katerih poroča ZR, ne o sami vsebini oddaje. Tvoj komentar je malo zgrešil, a smo tega od nadobudnih znalcev in strokovnjakov v ZR, ki mislijo da znanost obstaja v vakumu, že vajeni. Od jokajočih glist do random biokemičnih procesov - I Fucking Love Science!

Pozabil smajli, ki izpričuje moj epic pwn Sajentista ;)

"I have always said, heard, that it would not be strange that there had been civilization on Mars, but maybe capitalism arrived there, imperialism arrived and finished off the planet" Hugo Chavez

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness