Čmrlje igrišče

Aktualno-politična novica
2. 12. 2022 - 8.05

Evropsko raziskovalno skupino je v nedavno objavljeni raziskavi zanimalo, ali se čmrlji igrajo. Ugotovili so, da kotaljenje žogice pri čmrljih izpolnjuje vedenjske kriterije za živalsko igro. Izsledke o igri čmrljev so objavili v reviji Animal Behaviour*.

Pri razločevanju, ali gre pri živalih za igro ali kakšno drugo vedenje, raziskovalke upoštevajo pet kriterijev. Prvič, vedenja živali nimamo za igro, če to prispeva neposredno k preživetju, to je na primer iskanje hrane ali zavetja. Drugič, vedenje je igra, če je živali ne izvajajo v zameno za drugo nagrado, na primer hrano, ampak je igra prostovoljno in spontano vedenje, ki predstavlja nagrado samo po sebi. Tretjič, vedenje živali imamo za igro, če pri tem ne izvajajo istih vzorcev aktivnosti, kot bi jih med izvajanjem kakšne druge funkcionalne dejavnosti, na primer med iskanjem hrane. Četrti kriterij pravi, da je igra vedenje, ki se ponavlja, ampak ni stereotipno. Peti kriterij pa, da je igra za živali nekaj prijetnega in se ne pojavi kot odziv na stres.  

V predhodnih raziskavah so preučili predvsem igro sesalcev in ptic, britansko-finsko raziskovalno skupino pa je zanimalo, ali se igra s predmeti pojavi tudi pri žuželkah, specifično čmrljih. Čmrlja gnezda so s tunelom povezali z areno z dvema prostoroma, med njima pa je bil možen prehod skozi vrata. V enem prostoru je imelo petinštirideset čmrljev na voljo hrano, v drugem prostoru pa osemnajst lesenih kroglic. Raziskovalci so osemnajst dni zapored po tri ure na dan snemali vedenje čmrljev. Opazovali so, ali so čmrlji vstopili v prostor z žogicami, ali so se žogic dotikali s tipalkami in sprednjimi nogami ter ali so po tleh kotalili žogice. 

S pomočjo analize posnetkov vedenja čmrljev so preverili, ali njihovo kotaljenje žogic zadosti petim kriterijem, ki določajo živalsko igro. Opazili so, da so se čmrlji zadrževali v prostoru s kroglicami in se z njimi večkrat igrali, čeprav to ni bilo povezano s hranjenjem. Ves čas so imeli na voljo dovolj hrane, ukvarjanje z žogicami ni predstavljalo sredstva za dostop do nje, prav tako je bila pot do hrane v areni možna brez interakcije z žogicami.

Raziskovalna skupina je sklenila, da so čmrlji žogice kotalili namenoma in da se jim je aktivnost zdela nagrajujoča sama po sebi. Čmrlji so raje izbrali žogice, ki so jih lahko kotalili napram tistim, ki so bile pritrjene na tla. Kotaljenje žogice tudi ni podobno vedenju, ki ga čmrlji sicer izvajajo pri nabiranju cvetnega prahu in iskanju nektarja ali pri parjenju. Takšnih vedenj pri opazovanju niso zapazili. 

Raziskovalna ekipa je zaključila, da je kotaljenje žogic pri čmrljih zadostilo vedenjskim kriterijem za igro. Sklenemo lahko, da se tudi čmrlji igrajo. Kljub temu pa ne moremo izključiti možnosti, da so čmrlji kotalili žogice zaradi pomanjkanja stimulacije v eksperimentalnem napram naravnemu okolju. Tako bi bilo zanimivo preveriti, ali se igra pri čmrljih pojavlja tudi v njihovem naravnem okolju. Hkrati pa bi bilo dobro podrobneje preučiti, zakaj čmrlji radi kotalijo žogice, ali jim to vedenje koristi v kasnejših aktivnostih, denimo med nabiranjem cvetnega prahu.

S čmrlji se je igrala Katja. 

 

*na tej povezavi najdte video posnetek čmrljev, ki se igrajo s kroglicami

Foto: Prirejeno po "bumble bee (also a jigsaw puzzle )" by uhuru1701 is licensed under CC BY-SA 2.0 & "Beach Ball Revisited" by sisterdimension is licensed under CC BY-NC-ND 2.0.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness