Delitev srca

Aktualno-politična novica
15. 10. 2021 - 8.00

Še pred dobrimi desetimi leti je veljalo splošno prepričanje, da so celice v srcu sesalcev v končnem, diferenciranem stanju brez kakršnegakoli regeneracijskega potenciala. Danes pa vse več dokazov potrjuje dejstvo, da je tudi odraslo srce sesalcev do določene mere sposobno regeneracije. Mednarodna raziskovalna skupina poroča, da se celice, ki so vir novim srčnim celicam, nahajajo le v določenem predelu srca. Rezultate raziskave, ki so jo opravili na miših, so objavili v reviji Nature Communications.

Nove srčne celice večinoma nastajajo v procesu celične delitve že obstoječih. Nepojasnjeno pa ostaja, ali so srčne celice, ki so sposobne razmnoževanja, v srcu enakomerno razporejene ali pa se nahajajo le v določenih predelih.

Dolgotrajno spremljanje celičnih delitev v živem organizmu ni enostavno. Da bi v srcu živih odraslih miši lahko prepoznali celice, ki se aktivno delijo, je mednarodna raziskovalna skupina razvila genski sledilnik. Narejen je bil tako, da so srčne celice, ki so se delile, fluorescirale. Na podlagi svetlobe, ki so jo oddajale, so lahko določili njihovo lokacijo. Odkrili so, da se celice, ki se delijo, nahajajo le v mišicah, ki se pripenjajo na lističe zaklopke v levem prekatu.

Odraslo človeško srce s celičnimi delitvami ni sposobno proizvesti dovolj celic, da bi lahko nadomestilo veliko izgubo srčnih celic ob poškodbah, kot je infarkt. Vendar je razumevanje sposobnosti razmnoževanja celic v odraslem srcu pomembno za razvoj novih terapij za zdravljenje poškodb srčne mišice oziroma regeneracijo srca.

Celice, ki se delijo, v srcu nosi tudi Angelika.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness