Empatično-simpatični roboti

Aktualno-politična novica
11. 2. 2021 - 7.05

Pri ljudeh je empatija zelo pomemben del spoznavanja in komunikacije, saj nam omogoča, da se poistovetimo z drugimi. Pa bi lahko v prihodnosti pričakovali enake sposobnosti tudi pri robotih? Znanstvena ekipa z Univerze v Kolumbiji bi se strinjala, saj so v sklopu raziskave razvili inteligentni sistem, ki je že zmožen izkazovanja zelo preproste oblike empatije do drugega robota. Ta je lahko z opazovanjem robota predvidel njegovo gibanje z 98,5-odstotno natančnostjo.

Večina že obstoječih inteligentnih sistemov si pri predvidevanju strojnega vedenja pomaga s predhodnim znanjem o okolju, robotu, ki ga opazujejo, in njegovi nalogi. V nasprotju z njimi pa je predlagani inteligentni sistem sposoben sklepanja o tem, kako se bo opazovani robot obnašal, brez kakršnega koli predznanja. To mu omogoča metoda strojnega učenja, imenovana predictive vision, ki lahko s procesiranjem trenutne slike okolja predvidi, kakšno bo stanje v okolju v naslednjem trenutku.

Znanstvenice in znanstveniki so predstavljeni inteligentni sistem preizkusili z eksperimentom, v katerem se je t. i. opazovalni agent poskušal naučiti, kako predvideti vedênje premikajočega se robota. Naloga robota je bila doseči zelene pike, ki so se nahajale v prostoru, njihovih lokacij pa robot zaradi ovir ni mogel vedno zaznati. Opazovalni agent je njegovo vedenje spremljal iz ptičje perspektive namesto iz perspektive robota. V tem kontekstu je bil test empatije torej naslednji: ali se lahko opazovalni agent postavi v čevlje, oziroma bolj pravilno kolesa, opazovanega robota in tako razbere njegov cilj in načrt gibanja.

Do konca eksperimenta se je opazovalni agent naučil, kaj so zelene pike, kaj je ovira in kaj je naloga robota. Iz naučenega pa je znal predvideti, kakšno pot bo robot ubral do zadanega cilja. Pri tem je izkazal celo razumevanje, da robot zaradi ovire nekaterih zelenih pik ne opazi in se zato proti njim ne bo premaknil. Znanstvena ekipa je s tem dokazala, da je inteligentni sistem sposoben preko opazovanja vedenja robota razviti razumevanje tako njegovega mentalnega stanja kot tudi delovanja sveta, v katerem se robot nahaja.

V čevlje umetne inteligence se je za vas postavila vajenka Rebeka.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness