Enkrat skupaj, vedno skupaj

Enkrat skupaj, vedno skupaj

Aktualno-politična novica
24. 4. 2020 - 7.05

Nizozemsko-nemška raziskovalna skupina v reviji Animal Behaviour poroča, da belolične gosi ohranijo socialne vezi, ki jih oblikujejo v času razvoja in odraščanja, tudi v odrasli dobi

Belolične gosi so sicer vrsta, ki si, ko odrastejo, pri dveh do treh letih starosti izberejo partnerja, ki so mu zveste, dokler eden v paru ne pogine. Živijo lahko kar 25 let. V času odraščanja pa oblikujejo tesne socialne vezi z drugimi gosmi istega spola v skupini. Raziskovalno skupino je zanimalo, ali se te socialne vezi ohranijo tudi v odrasli dobi in ali se spremenijo v času sezone parjenja.

Gosi so v dveh ločenih skupinah po 21 in 23 osebkov prebivale v Nizozemskem inštitutu za ekologijo v mestu Heteren, spremljali pa so jih kar pet let med letoma 2007 in 2011. Skupini gosi so spremljali v treh časovnih obdobjih, in sicer: obdobje odraščanja, sezona parjenja in prezimovanje. Opazovali so predvsem oblikovanje parov in triad istega spola v času odraščanja, oblikovanje parov v času parjenja in socialne vezi v času prezimovanja. 

Ugotovili so, da samice beloličnih gosi oblikujejo tesne socialne vezi v času odraščanja, h katerim se vračajo tudi kasneje v času prezimovanja, v času parjenja pa so tesneje povezane s svojim partnerjem. Nasprotno pa samci beloličnih gosi tudi v času parjenja ohranijo socialne vezi z drugimi samci, s katerimi so jih oblikovali v času odraščanja.

Predstavljena raziskava je ena redkih, ki je raziskovala prenos socialnih vezi iz časa odraščanja v odraslo dobo. Pomen tega še ni dovolj dobro poznan, zelo verjetno pa imajo tovrstne socialne povezave prednost in vlogo v nekaterih kontekstih preživetja. Boljše poznavanje mehanizmov socialne kompleksnosti in raznolikosti tvori ogrodje tudi za razumevanje evolucije različnih združb živali.

S prijatelji iz otroštva se druži tudi Zarja. 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness